Hoeveel maanden aan kosten moet een beginnend bedrijf achter de hand hebben om veilig klanten en opdrachten te zoeken / vinden?

Is dit 3 maanden, 6 maanden? Wat is realistisch?

Ik denk aan een bedrijfje met geen huur, geen personeel

Toegevoegd na 5 minuten:
Eerste klant, lastig te zeggen.

Opdrachten zullen variëren van binnen één werkweek tot 3 maanden klaar zijn.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik heb destijds mezelf de grens gesteld dat ik binnen een jaar een redelijk inkomen met mijn bedrijf zou moeten kunnen verwerven. En met redelijk inkomen bedoel ik 'vergelijkbaar met een bescheiden en realistisch salaris', niet schathemeltjerijk. Dat heb ik niet gered. Maar voor mij was het dus een jaar aan kosten waar ik rekening mee hield. Over jouw situatie: stel dat het drie maanden duurt voordat je je eerste klant binnenkrijgt van enige omvang die zoden aan de dijk zet. Dat is best knap, als je nog geen naam hebt gemaakt. En je dan drie maanden besteedt aan een opdracht voor die klant. En je voor zo'n kortlopende opdracht (dat is het in de ogen van een groter bedrijf) pas achteraf kunt factureren. En die klant er - ongeacht de termijn die je hebt gesteld - er zes weken tot twee maanden over doet om werkelijk met geld te komen. Dan ben je dus al acht maanden verder voordat je echt geld hebt om niet alleen op te laten gaan aan je hypotheek/huur, voedsel, persoonlijke verzekeringen en kleding, maar ook nog wat terug in je bedrijf te stoppen. Zelfstandig ondernemers die echt vanaf het begin heel succesvol zijn, zijn zeldzaam. Maar laat dat je niet weerhouden, dat wil namelijk niet zeggen dat je überhaupt niet heel succesvol zou kunnen zijn!

Dat is sterk afhankelijk van je sector. Heb jij opdrachten die in enkele dagen zijn afgerond, dan kan een maand reserver al voldoende zijn. Leef jij van opdrachten die 6+ maanden duren, dan kan een jaar reserver nog te weinig zijn. Bedenk hoe snel je je eerste klant hebt, hoeveel klanten je nodig hebt om van te leven, en wanneer je het eerste geld verwacht om dit te bepalen.

Je moet leven dus ga uit eerste klant 3 maand . Eerste betaling van de klant na twee maanden. Is dus al 5 maanden. geen andere klant direct. Dus ik zou zelf graag minimaal een jaar vooruit reserve hebben.

Ga maar uit van 6 maanden. De ervaring heeft mij geleerd dat er klanten zijn die met een week betalen maar er zijn ook klanten die er 6 weken over doen en als er een vakantie tussen zit, kan het soms nog langer duren. Als jij dus klanten hebt met een opdracht van ca. 3 maanden, reken daar eens 6 weken bij dan zit je al op 4.5 maanden, een vakantie erbij is al 5 maanden, dus 6 maanden in het begin is niet te veel. Veel succes ermee en denk eraan, zo hebt je het heel druk en zo maar weer wat rustiger dus niet te gauw in paniek raken. Toegevoegd na 1 minuut: Wij hebben nu 10 jaar een eigen bedrijf.

Aub bij opdrachtaanvaarding, 50% totaalsom bij opdracht laten voldoen en de rest in termijnen of oplevering van de werkzaamheden !!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100