Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Heb je bij thuiscatering HACCP nog wel nodig?

Hallo,
Ik wil graag mijn eigen BBQ catering beginnen op afhaal. Nu wilde ik mij gaan verdiepen in HACCP om het certificaat te halen wat op de kvk site o.a. staat aangegeven dat ik dat nodig heb.

Bij mijn onderzoek hoe/wat lees ik overal dat HACCP per 1 januari 2021 is gestopt.. En dat bedrijven over zijn gegaan op andere certificeringen... nu vraag ik mij af, klopt de informatie op de KVK website dan nog wel:

https://www.dnvgl.nl/news/haccp-certificatie-stopt-per-1-januari-2021-99477#:~:text=HACCP%2Dcertificaten%20die%20vanaf%201,nieuwe%20certificaten%20meer%20worden%20uitgegeven.
https://www.foodpro-network.nl/7/nieuws/10524/haccp-stopt-per-1-januari-2021--wat-zijn-uw-alternatieven.html
https://normecfoodcare.com/nieuws/haccp-certificatie-stopt-wat-zijn-de-gevolgen/

kvk website:
https://www.kvk.nl/advies-en-informatie/bedrijf-starten/startsituaties/starten-met-catering-vanuit-huis/

Nu staat er, verdiep je in de HACCP regels.. maar zeggen ze daarmee dan feitelijk dat een certificaat niet nodig is? Moet je dan nog wel die regels toepassen?

Verwijderde gebruiker
3 jaar geleden
1.6K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (1)

Het hebben van een levensmiddelenplan is wettelijk verplicht voor alle organisaties die werken met voeding. Van productie tot transport, al deze bedrijven moeten de veiligheidsregels hanteren die vastgelegd zijn in de Algemene Levensmiddelen Verordening.
Voor iedereen die zich bezighoudt met productie, verwerking of distributie van levensmiddelen is het verplicht om een training te volgen op het gebied van voedselveiligheid.

Een HACCP-certificaat is niet verplicht vanuit de wet. De KvK zegt dan ook dat je je moet houden aan de HACCP-regels, niet dat je een certificaat moet hebben.
(Lees meer...)
SimonV
3 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
3 jaar geleden
Ok thanks, dus het is niet verplicht het certificaat te hebben. Maar het is wel verplicht om een cursus te volgen zodat je op die manier kan werken en de haccp regels kan toepassen? (laatste bron die je had toegevoegd) Heb jij wellicht ook een goede plek waar ik dat online kan doen? Ik zag meerdere aanbieders met meerdere prijzen
SimonV
3 jaar geleden
Een cursus is niet verplicht. Maar je bent wel verplicht een plan te hebben waarin eventuele risico's tijdens het proces staan beschreven of een hygiënecode voor je bedrijf te schrijven, volgens bijvoorbeeld het HACCP-principe, zie:
https://zzpservicedesk.nl/4-cruciale-regels-als-je-een-eigen-cateringbedrijf-wilt-opstarten/
https://www.ocan.nl/samenleving/actualiteiten/kleine-catering-starten-vanuit-de-prive-woning-info-van-nvwa
Hoe je dit doet, mag je zelf weten.

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding