Ik moest 5 euro en 15 cent betalen. Ik betaalde met 5 euro,10 cent.2 x2 cent en 1 cent. De kassiere weigerde de 2 en 1 cent stukken.Mag dat?

Als ieder bedrijf de zogenaamde pasmunten weigert,
wat moeten we er dan mee?
Is er dan geen sprake van een onbedoelde inflatie?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

2 en 1 cent munten zijn gewoon wettelijke betaalmiddelen! Ze mogen het niet weigeren...

ja, 1 cent word niet meer gebruikt winkels mogen weigeren.

Nee, het is nog steeds een wettelijk betaalmiddel, ze mogen het dus niet weigeren.

Toch gebruikt de lidl ze nog steeds en krijg je daar netjes je eurocentjes terug als wisselgeld. Volgensmij kunnen ze het ook echt niet weigeren alleen zijn ze er totaal niet blij mee en proberen kan altijd. Bij de bank kan je ze volgensmij ook niet echt kwijt in de tel automaat, tenminste mijn baas zei dat hij ze zelf altijd bij de lidl "dumpte" als betaal middel :-) Waarschijnlijk wordt het in de toekomst ook wel helemaal afgeschaft denk ik net als vroeger met de centjes.

Ik heb begrepen dat 1 en 2 cents stukken niet meer geweigerd mogen worden in de euro landen. Deze kassiere is dus niet goed ingelicht.

Heb hetzelfde ook een keer meegemaakt en heb de Nederlandsche Bank gebeld en de vraag voorgelegd. Er werd me verteld dat winkeliers het inderdaad mogen weigeren.

Nee. Als een winkel heeft aangegeven dat bedragen worden afgerond op vijf cent, mogen ze wel afronden. Centen blijven daarentegen wettig betaalmiddel en moeten daarom als zodanig geaccepteerd worden. De Nederlandse ban meldt hier het volgende over: "Wanneer u bij de kassa met contant geld afrekent, mag de winkelier het bedrag afronden op een veelvoud van 5 eurocent. De winkelier moet wel duidelijk aangeven met een sticker op de pui en bij de kassa dat er wordt afgerond. Deze maatregel vergroot het betaalgemak en dringt de kosten van ons betalingsverkeer terug. Het afronden geldt niet voor betalingen met pinpas of chipknip. Munten van 1 en 2 eurocent niet afgeschaft De munten van 1 en 2 eurocent worden niet afgeschaft, u kunt er gewoon mee blijven betalen. Maar omdat er steeds minder vraag naar de 1 en 2 eurocent zal zijn, komen er op den duur minder eurocenten in omloop. Behalve Finland is Nederland het enige euroland dat afrondt. In Finland is afronden wettelijk verplicht. In Nederland mag een winkelier zelf bepalen of hij afrondt". Voor meer informatie: zie bron.

Bronnen:
http://www.dnb.nl/betalingsverkeer/euroban...

Een eurocent is een wettig betaalmiddel, maar het staat een winkelier vrij om biljetten of munten te weigeren indien dat vooraf wordt aangegeven. De wet verplicht niet dat een wettig betaalmiddel geaccepteerd moet worden. Als je veel centen hebt kan je die omwisselen bij een bank. Toegevoegd na 6 minuten: Kortom, als een winkelier het officieel speelt geeft hij/zij aan dat er wordt afgerond en dat je niet met eurocenten mag betalen. Afronden is in Nederland vrij gebruikelijk, maar het weigeren van eurocenten minder. De winkelier kan ze tenslotte ook gewoon inleveren bij de bank.

Bronnen:
http://www.nvb.nl/index.php?p=11823
http://www.postbus51.nl/nl/home/themas/con...
http://www.postbus51.nl/nl/home/themas/con...

Helaas Kriticus je kunt alleen nog bij de aldi betalen met die centen geluukig maar trouwens die rotzooi in je beurs heb je geen moer aan ook bij de aldi moeten ze die troep verbieden

Zijn de genoemde munten voorbeeld van een wettig betaalmiddel? Ja. Mogen ze toch geweigerd worden? Ja. De wetgever heeft vrij veel vrijheden gecreëerd bij het bepalen van zogeheten algemene voorwaarden. Deze voorwaarden zie je bij vrijwel elke overeenkomst (zoals een koopovereenkomst) terugkomen en ze regelen allerlei algemene zaken die bijvoorbeeld gelden bij alle aankopen. Op het moment dat er bijvoorbeeld een duidelijk bord bij de ingang van een winkel hangt waarop staat dat je verplicht een mandje moet gebruiken dan is dat een voorbeeld van een algemene voorwaarde. Als het duidelijk zichtbaar is geplaatst wordt je geacht op de hoogte te zijn van deze voorwaarde en zodra je daadwerkelijk gaat winkelen bij die winkel moet je je ook aan die voorwaarde houden. Doe je dat niet, dan kunnen ze je (in theorie) de toegang tot de winkel ontzeggen. Ben je het niet eens met de voorwaarde, dan dien je zelf elders te gaan winkelen. Staat er nu een duidelijk bord bij de ingang dat munten die een kleinere waarde dan € 0,05 vertegenwoordigen niet worden geaccepteerd, dan heb je je daar dus ook aan te houden, om dezelfde reden als hierboven, het is een bindende voorwaarde. Vind ik dit soort praktijken terecht in alle gevallen? Nee. Overigens moet opgemerkt worden dat je niet alles mag eisen door middel van algemene voorwaarden, dingen die anders ook niet zouden mogen (zoals discriminatie) zijn ook niet via deze methode af te dwingen en er zijn nog lijsten (de zogenoemde zwarte en grijze lijst) die onderdelen van voorwaarden bevatten die respectievelijk 'onredelijk bezwarend' en 'vermoedelijk onredelijk bezwarend' zijn. Wat ongeveer zoiets inhoud als per definitie verboden om in algemene voorwaarden op te nemen.

De meeste winkels gebruiken geen 1 en 2 cent meer. (aldi wel) maarja ik vind ook geld is geld.

Volgens mij zijn de 2 en 1 cent stukken wettelijke betaalmiddelen en kan zij deze toch niet zomaar weigeren?

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100