Zijn de genoemde munten voorbeeld van een wettig betaalmiddel? Ja.
Mogen ze toch geweigerd worden? Ja.
De wetgever heeft vrij veel vrijheden gecreëerd bij het bepalen van zogeheten algemene voorwaarden. Deze voorwaarden zie je bij vrijwel elke overeenkomst (zoals een koopovereenkomst) terugkomen en ze regelen allerlei algemene zaken die bijvoorbeeld gelden bij alle aankopen.
Op het moment dat er bijvoorbeeld een duidelijk bord bij de ingang van een winkel hangt waarop staat dat je verplicht een mandje moet gebruiken dan is dat een voorbeeld van een algemene voorwaarde. Als het duidelijk zichtbaar is geplaatst wordt je geacht op de hoogte te zijn van deze voorwaarde en zodra je daadwerkelijk gaat winkelen bij die winkel moet je je ook aan die voorwaarde houden. Doe je dat niet, dan kunnen ze je (in theorie) de toegang tot de winkel ontzeggen. Ben je het niet eens met de voorwaarde, dan dien je zelf elders te gaan winkelen.
Staat er nu een duidelijk bord bij de ingang dat munten die een kleinere waarde dan € 0,05 vertegenwoordigen niet worden geaccepteerd, dan heb je je daar dus ook aan te houden, om dezelfde reden als hierboven, het is een bindende voorwaarde.
Vind ik dit soort praktijken terecht in alle gevallen? Nee.
Overigens moet opgemerkt worden dat je niet alles mag eisen door middel van algemene voorwaarden, dingen die anders ook niet zouden mogen (zoals discriminatie) zijn ook niet via deze methode af te dwingen en er zijn nog lijsten (de zogenoemde zwarte en grijze lijst) die onderdelen van voorwaarden bevatten die respectievelijk 'onredelijk bezwarend' en 'vermoedelijk onredelijk bezwarend' zijn. Wat ongeveer zoiets inhoud als per definitie verboden om in algemene voorwaarden op te nemen.