Waarom worden mensen die op een dagbesteding werken goedkoop betaald?

Ik heb het wel eens aan begeleidingen gevraagt en die zeggen over dat je wel geld krijgt en een uitkering enzo.. maar hoe zit dit precies? Want bij een vrijbedrijf word het personeel wel veel betaald en niet goed koop zeg maar.. Iemand hier die het duidelijk kan uitlegen over de uitkering en de salares en hoe dit zit in de toekomst. Ik snap het niet helemaal.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Mensen die op een dagbesteding werken kunnen niet deelnemen aan het "gewone" arbeidsproces. Soms hebben ze een verstandelijke beperking, een psychiatrische aandoening of beiden. Ze krijgen dan een uitkering, vaak Wajong of WAO. Vanwege hun beperking hebben ze veel begeleiding nodig en is het werktempo lager dan op " gewone" werkplaatsen. Om die reden kan er geen uursalaris uitbetaald worden. Er zijn werkplaatsen die werk aannemen en daar stuksprijs voor ontvangen. Hetzelfde werk en dezelfde beloning als iemand die dit werk thuis doet. Het gaan dan om dingen als dozen vouwen, kralen voor insektengordijnen rijgen, vullen van distributiezakjes etc. De opdrachtgever betaald dan tussen de 2 en 5 cent per stuk. Het kan zijn die iemand in zijn eigen tempo hard werkt en 20 dozen in een ochtend vouwt. Dan zou hij 1 euro verdiend hebben voor de baas, de dagbesteding. Hier kan soms een kleine vergoeding tegenover gesteld worden, maar het is zeker minder dan een "salaris" . Wanneer je werkt op de dagbesteding krijg je nog steeds je uitkering. Voor de toekomst zijn er twee mogelijkheden. Het kan het zijn dat je je uitkering houdt en op de werkplaats blijft werken. Het kan zijn dat je dingen leert en minder begeleiding nodig hebt waardoor je op een "gewone" werkplek kunt gaan werken. Dan zul je wel steeds meer salaris ontvangen en steeds minder uitkering. Toegevoegd na 26 minuten: Vaak wordt de dag besteding ook wel "werkplaats" genoemd. De clienten gaan naar "hun werkplaats." Toegevoegd na 30 minuten: De sociotherapeuten ( en andere begeleiders ) van de dagbesteding krijgen normaal CAO- salaris.

Omdat dagbesteding geen werk is. Iemand die werkt krijgt salaris. Iemand die niet kan werken krijgt een uitkering. Dagbesteding is voor mensen die niet kunnen werken. Zodat je toch iets leuks en nuttigs kunt doen. Je krijgt er niet voor betaald.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100