Voor school hebben we de opdracht gekregen om een kleine onderneming te starten voor het goede doel, welke rechtsvorm is van toepassing?

We hebben alle 4 een bedrag van 20 euro ingelegd. Het gaat om het idee, want het is natuurlijk geen echte onderneming. De winst gaat dan ook naar het goede doel. Met deze 80 euro is de bedoeling om zoveel mogelijk winst te maken. Welke rechtsvorm is hier van toepassing?

Toegevoegd na 10 minuten:
Ben er vergeten bij te melden dat een groot deel naar het goede doel gaat en niet het volledige bedrag,

Weet jij het antwoord?

/2500

Een personenvennootschap zoals een vennootschap onder firma (VOF), als je wil dat jullie gelijke verantwoordelijkheid hebben in de onderneming. Daarvoor is een vennootschapscontract nodig (zie bron). Je kunt er ook voor kiezen een eenmanszaak te starten, als 1 persoon de eindverantwoording heeft, nl. de ondernemer. De anderen zijn dan de ondernemer behulpzaam, hebben elk hun eigen taak, maar de eindverantwoordelijkheid ligt bij de ondernemer. Een stichting is formeel, die moet je oprichten bij notariële akte etc. En die mag in principe geen winstoogmerk hebben. Dat je het grootste deel van die winst uiteindelijk weg wil geven, doet niet af aan het feit dat winst maken jullie voornaamste doel is (al was het maar omdat dit jullie opdracht voor school is). Een stichting is daarom niet geschikt. Toegevoegd na 10 minuten: Een stichting is überhaupt geen ondernemingsvorm.

Bronnen:
http://www.ondernemersplein.nl/artikel/ven...

Er is zeer waarschijnlijk helemaal geen rechtsvorm of ondernemingsvorm van toepassing omdat je geen onderneming bent Zie bron 1 (beleidsregels ondernemingsbegrip in handelsregister) voor de wettelijke criteria of er sprake is van een onderneming. Kort samengevat: als er minder dan 15 uur per week aan de onderneming wordt besteed en de omzet op jaarbasis lager is dan € 10.000,- dan kun je je meestal niet inschrijven als onderneming.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100