Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Heb alleen maar btw laagtarief afgedragen. Wie geeft mij raad?

Heb restaurant sinds 1994, de laatste 8 jaar verkoop ik ook alc.dranken (10% van omzet). Vorige boekhouder heeft nooit mij erop gewezen dat ik nu ook btw 21% moet afdragen, ondanks dat hij ook inkoopbonnen met wijnen administratief heeft verwerkt. Sinds 3 maanden nieuwe boekhouder, deze heeft dit aangekaart maar ook nog alleen btw laag afgedragen. Zit niet op een naheffing te wachten. Wie geeft mij raad.

Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
797

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (1)

Ik denk dat je er niet aan ontkomt, de aangiftes te corrigeren want te weinig btw afdragen is iets wat bij een btw-controle zeker aan het licht komt. Daar moet je niet op wachten, want bij controles kan men tot 7 jaar terug kijken.

Als je dit jaar of in de afgelopen 5 jaar te weinig btw hebt aangegeven, dan ben je verplicht dit te melden aan de Belastingdienst, ook al betekent dat dat een heel boekjaar gecorrigeerd moet worden. Dit kan voor verstreken jaren op een suppletieformulier voor een heel jaar. Zou uit die correcties blijken dat je minder dan eur € 1.000 moet betalen, dan mag je die verwerken in de eerstvolgende aangifte en krijg je geen naheffingsaanslag.

In andere gevallen wel, verhoogd met belastingrente of heffingsrente (voor verstreken jaren) en een boete. Doe je niets, dan kun je een vergrijpboete in rekening gebracht krijgen.

"◾Stuurt u het suppletieformulier binnen 3 maanden na afloop van het jaar waarin u de btw moest betalen? Dan betaalt u geen heffingsrente. Wel kunt u een verzuimboete krijgen van 5% van het btw-bedrag dat u moet betalen.
◾Stuurt u geen suppletieformulier, terwijl u te weinig btw hebt aangegeven? Dan kunt u een vergrijpboete krijgen. Deze is meestal hoger dan een verzuimboete."

Ik zou zeggen: raadpleeg eerst je adviseur, laat hem de correctieberekening opstellen en neem contact op met de Belastingdienst.

Toegevoegd na 4 minuten:
Nog een bepaling over de naheffingsaanslagen (zie 3e bron):

"De naheffingsaanslag moet binnen 5 jaar na het belastingjaar waarin de belastingschuld is ontstaan, worden opgelegd. Voor het mogen opleggen van een naheffingsaanslag maakt het, in tegenstelling tot de navorderingsaanslag, niet uit of er een nieuw feit is ontdekt of dat u te kwader trouw was. Ook kunt u een boete krijgen als u te weinig belasting hebt betaald doordat u zelf een fout hebt gemaakt."
(Lees meer...)
Computoon
9 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding