hoe kan ik als kleine ondernemer besparen op de kosten van een accountant?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Alvast 2 punten: 1) Ga shoppen, vraag een aantal offertes op. Indien er prijsverschillen zijn, ga dan ook het gesprek aan. Beste is natuurlijk ze bij uw bedrijf uit te nodigen, scheelt weer reistijd. 2) Ga in gesprek met de huidige accountant. Geef aan dat je graag een lagere factuur zou willen, en hoe dit te bereiken zou zijn. Hij kan dan iets stellen als: betere aanlevering van data... (kijk als je alles in een doos aanleverd, en hij moet gaan graven in mappen is dat meer werk dan in het geval dat alles op een presenteerblaadje wordt aangeleverd). Veelal wordt dan gewerkt met een PBC (prepare by client) lijst. Toegevoegd na 2 minuten: 3 Regel een bijv. HEAO_BE of AC student die komt helpen in de verslag periode. Hij/zij kan deze pbc lijst voorbereiden en uitwerken.

Zelf ben ik zelfstandig ondernemer, en doe mijn boekhouding zelf. Even een uurtje in de avond uren en een hoop geld bespaart. De boekhouding is met de online boekhoudprogramma's een eitje. Vaak zit er voor niets een cursus bij. Ik gebruik er 1 voor 15 euro per maand. Als ondernemer blijf jezelf verantwoordelijk voor fouten. Ook als de accountant ze maakt, daarom is het prettig om het zelf onder de knie te krijgen. Een andere oplossing is een administratiekantoor, deze werken vaker veel voordeliger.

Beste mvandenhurk, De Belastingdienst geeft samen met de Kamer van Koophandel voorlichtingsavonden voor startende ondernemers. Tijdens deze voorlichtingsavonden word je wegwijs gemaakt in de administratie, de aangifte en worden de fiscale voordelen die voor startende ondernemers gelden toegelicht. Je kunt je inschrijven voor een voorlichtingsbijeenkomst (http://bit.ly/P4lRBv) bij jou in de buurt. Je kunt je vragen ook online (op Twitter) aan ons stellen: @BDstarters. Pim Webareteam Belastingdienst

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100