Hoe moet je een bedrijf starten met verschillende werkzaamheden?

Kan je een bedrijf starten onder 1 naam waar verschillende werkzaamheden gevoerd worden en is dat slim?
Stel dat iemand een webwinkel opent, daarnaast ook schilderijen verkoopt en communicatieadviseur is.

Kan je dan inschrijven bij de KVK onder 1 naam en dan een soort paraplu effect creëren?

De webwinkel heeft een eigen naam maar staat dan geregistreerd onder de verzamelnaam van een bedrijf waarvan dat een onderdeel is.

Kan dit?

Weet jij het antwoord?

/2500

Sterker nog, als je voor de juridische vorm van een eenmanszaak kiest dan moet dit zelfs! Je kan dan maar een bedrijf hebben. Je moet bij de kamer van koophandel al je activiteiten opgeven. Je kan er dan voor kiezen om deze allemaal onder een naam uit te voeren, maar je kan ook verschillende handelsnamen hanteren. Al deze namen komen in het handelsregister.

Informeer even morgen telefonisch bij de K v K, noem alle activiteiten op die je wil doen op, dan krijg je precies te horen hoe je je in moet schrijven. Sommige activiteiten kunnen misschien wel bij elkaar, andere niet. Met het paraplu effect bedoel je daar Holding mee. Dan zou ik eens met een accountant gaan praten. Vergeet niet dat je voor veel activiteiten je papieren moet hebben.

Volgens mij is er niets dat je in de weg staat om meerdere bedrijven te hebben, ook meerdere eenmanszaken moet kunnen (al maakt dat voor de belasting dan niets uit: je zult alle winst moeten samenvoegen in je aangifte). Is het slim? Meestal wel. Door de activiteiten voor het publiek gescheiden te houden heb je meer mogelijkheden. Daarnaast wil je waarschijnlijk niet dat je, in je rol van organisatieadviseur, wordt aangesproken op je web-winkel activiteiten waar je misschien wel een leuke winst realiseert met de verkoop van seks-speeltjes. Door het gescheiden te houden houdt je ook beter overzicht over de financiële resultaten van de diverse activiteiten, waar die anders op een hoop terecht kunnen komen. Dat brengt wel wat meer administratie met zich mee, maar een goed boekhoudprogramma kan daar wel mee overweg. De kosten voor het gescheiden houden zijn verder marginaal, zeker als de KvK straks geen kosten meer in rekening mag brengen voor de bij wet verplichte "dienst" die ze levert. Wel zul je misschien meerdere bedrijfsrekeningen moeten openen bij een of meer banken. Hoewel daar tegenwoordig ook kosten aan kleven blijft dat betrekkelijk marginaal.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100