Waarom zijn winkels dicht op zondag?

Is dat nog steeds vanwege het Christelijk geloof, of heeft het inmiddels een andere reden?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dit komt door de oorsprong dus de christelijke argumenten, maar de kleinere bedrijfjes kunnen zich hier moeilijk tegen wapenen (zeggen ze). Ze moeten dan de hele week zonder weekend te hebben in de winkel staan anders kunnen ze niet concurreren. Zelf ben ik net als jou van mening dat deze argumenten hopeloos verouderd zijn. Als je ondernemer wil zijn dan heb je hier gewoon rekening mee te houden. Take it or leave it. Ik denk dat het niet lang meer gaat duren voordat iedereen dit zelf mag beslissen.

Niet alle winkels zijn (alle) zondag(en) dicht. Er zijn genoeg koopzondagen. Verder is Nederland een van oorsprong Christelijk land dat inderdaad de zondag aanhoudt als rustdag en als dag waarop je geen geld 'mag' verdienen. Verder kan je je natuurlijk afvragen of het verantwoord is om alle dagen van de week te werken, omdat ieder persoon rust nodig heeft - niemand kan ertegen om voor een lange termijn altijd maar door te werken. Iedereen buigt er uiteindelijk onder. De oorsprong van het gesloten zijn van winkels op zondag ligt in ieder geval wel in het Christelijk geloof.

de gemeente bepaald hoeveel zondagen de winkels open mogen, er zijn verschillende redenen voor om open of dicht te zijn, geloof en een rustdag zijn belangrijk, personeelskosten zijn op zondag 200% en een winkelier heeft ook recht op tijd met zijn of haar gezin, meestal nemen de grote bedrijven het voortouw, zoals AH en Hema en volgen daarna de kleinere bedrijven, als de gemeente toestemming geeft tenminste

als je als klein mkb een winkel op zondag open doet moet je personeel hebben die dan werkt op zondag , je gaat immers niet 7 dagen in de week werken.(is het dan wel rendabel?) Nu is het voor grotere winkels en voornamelijk winkelketens makkelijker om personeel voor het weekend in te zetten. Dus zie je vaak op plekken waar alle bekende winkels zijn dat de winkels open zijn. (mits de gemeente het toelaat) Dan worden vanzelf de kleinere (eenmans) winkels ook meegetrokken. Zijn er veel weinig winkelketens in de gemeente en veel kleinere winkels dan zal er niemand echt zin hebben om open te blijven op zondag. (want de buurman doet het ook niet) , Maar geloof dat is nog steeds een belangrijk aspect, en geldt nog steeds in heel veel plaatsen.

Inderdaad wegens het scheppingsverhaal in het Oude Testament. De 7e dag was volgens dat verhaal een rustdag. In mijn jeugd was zondag de eerste dag van de week op de kalenders, maar bij nader inzien heeft men internationaal de zondag toch maar als laatste dag van de week aangemerkt op kalenders. Maar ook andere geloven dan de christelijke hanteren het Oude Testament. NB In de Franse Tijd had men een andere weeklengte dan 7 dagen.

Weet je hoeveel mensen er moeten werken op zondag Horeca, taxichauffeur, verpleegsters, snackbars, politie etc. Waarom dan de winkels niet. Gs ma en di dicht en de rest van de week Open

het is hoe dan ook voor veel mensen fijn om één dag in de week vrij te zijn wanneer de meeste mensen vrij zijn. Zodat je elkaar kunt opzoeken bijvoorbeeld. ik heb een huisgenoot die vaak op zaterdag én op zondag moet werken, daar hebben we geen (chr.) bezwaren tegen. Wel is het minder leuk dat ik vaak alleen naar bijv. verjaardagen ga. ik gun iedereen z'n vrije zondag en zal daarom niet zo snel gaan winkelen op zondag. Ik vind het principe van winkels open op zondag ook zeer nadelig voor alle kleinere winkeliers. Hun sociale leven zal er beslist niet beter van worden wanneer ze, om geen inkomsten mis te lopen, toch maar gaan werken op zondag.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100