Hoe aandelen werkt weet ik wel.. Maar wie betaalt eigenlijk dan die winst die je maakt?

Als je aandelen koopt heb je grote kans dat je na een tijdje winst heb. Maar wie betaalt die winst dan? Het bedrijf zelf? En als dat bedrijf het betaalt maken zij dan geen verlies?

Weet jij het antwoord?

/2500

De winst op aandelen is geen echte winst. Het is virtuele winst: het is pas winst als je de aandelen ook werkelijk verkoopt, dan heb je voordeel van de koersstijging. Als het je gaat om dividend uitkeringen, dat gebeurt inderdaad door het bedrijf, het is een soort van meedelen in het toegenomen eigen vermogen van het bedrijf.

Kwestie van vraag en aanbod. Winst! Stel je koopt een aandeel voor 100 EUR. Jij verkoopt deze door naar de volgende koper voor EUR 110,--. De volgende koper betaalt dus jouw winst van EUR 10,--. Deze koper moet dat aandeel van weer doorverkopen voor meer EUR 110,--, wil hij winst willen maken. Verlies: Stel je koopt een aandeel van EUR 100 en deze wil je weer doorverkopen aan de volgende koper. Die volgende koper wil echter niet meer betalen dan EUR 90. Wanneer jij dit aandeel dan toch wil verkopen voor EUR 90 aan de volgende koper dan betaal jij het verlies van € 10. Jij krijgt tenslotte maar EUR 90 terwijl jij er eerder EUR 100 voor hebt betaald.

tsja je hebt 2 manieren om winst te op aandelen te krijgen. door ze voor een hogere prijs te verkopen en door dividend te krijgen. stel een bedrijf geeft 10.000 aandelen van 10 euro uit. het bedrijf is dan 100.000 euro waard. nu koopt dat bedrijf water, suiker en koolzuur in en nog wat geheime ingredienten, en ze verkopen dat dan als 'cola'. de grondstoffen en productiekosten zijn 1 euro per fles en ze verkopen de flessen cola per stuk voor 2 euro, dus 1 euro winst per fles. in een jaar verkopen ze 100.000 flessen, dus maken ze 100.000 euro winst. wie betaalt die winst? simpel, de mensen die die flessen cola kopen dus. en wat doen ze met die winst? investeren en voor een deel uitkeren aan de aandeelhouders, dan heet het opeens dividend. stel ze keren totaal 50.000 euro dividend uit, dan krijgt elk aandeel wat 10 euro kostte dus 5 euro dividend uitgekeerd. verder, omdat ze die andere 50.000 euro weer investeren is het bedrijf opeens (even versimpeld) 150.000 euro waard geworden. dat betekent dat iedereen die ooit een aandeel voor 10 euro kocht, hier nu 15 euro voor kan vragen. je hebt dus 50% winst op je aandelen gemaakt, en wie betaalt dat? degene die jouw aandelen koopt als je ze verkoopt (kwestie van vraag en aanbod dus). verder kon het bedrijf natuurlijk ook failliet gaan omdat niemand de cola lustte en niemand het dus kocht, dan kreeg je geen dividend en zit je met waardeloze aandelen...

Ofwel wordt er jaarlijks een dividend uitgekeerd (sommige bedrijven doen dit 2 keer in het jaar) en wordt er eigenlijk een gedeelte van de winst van het bedrijf uitgekeerd aan de aandeelhouders.( als er winst is tenminste. De winst die men behaald door het aandeel te verkopen aan een hogere koers wordt eigenlijk betaald door iemand anders die het aandeel heeft verkocht met verlies. Dus u winst op de koers van een aandeel is eigenlijk iemand anders zijn verlies.

Bronnen:
https://www.keytradebank.com -> Lexicon

Eigenlijk heel simpel: degene die verliest betaalt (indirect) de winst van de ander. Net als bij een casino, alleen lijkt het alsof je bij beleggen meer invloed hebt...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100