Wanneer je als zelfstandig ondernemer een opdracht krijgt gekoppeld aan een bepaald budget, is dit budget dan exclusief of inclusief btw?

Weet jij het antwoord?

/2500

Dat moet de zelfstandige met de opdrachtgever overeenkomen wat ik weet van mijn partner is dat particulier excl is en via aannemers of andere collega bedrijven btw verlegt...

In de regel is het zo dat je praat over bedragen exclusief BTW als er tussen bedrijven onderling zaken worden gedaan. Dus in dit geval lijkt mij het bedrag exclusief BTW. Echter: het is ook zeer gebruikelijk om dit soort zaken in de overeenkomst vast te leggen, iets als "Alle genoemde bedragen zijn exclusief BTW".

Particulieren incl. btw Zakelijk excl. btw Tenzij particulieren btw kunnen terugvorderen zoals nu met verbouwen. Dan moet je dit wel op voorhand duidelijk maken. Bij particulieren moet je dit zowiezo altijd vooraf aangeven in je offerte, incl. of excl. btw + het percentage btw van toepassing.

Het is bij B2B (business to business) gebruikelijk om het te hebben over bedragen exclusief btw. Bij particulieren ben je als ondernemer verplicht om het bedrag inclusief btw te noemen. Het is natuurlijk wel zo handig om ervoor te zorgen dat dit (inclusief of exclusief btw) expliciet in de offerte of orderbevestiging te zetten.

Het is ook afhankelijk of je als zelfstandig ondernemer BTW plichtig bent. Je moet aan een aantal eisen voldoen om BTW te mogen verrekenen. Als je daadwerkelijk BTW plichtig bent ( en dus ook een BTW nummer hebt) dan ben je verplicht om op al je transacties BTW in rekening te brengen. Zeker daar waar het gaat om een transactie tussen BTW plichtige partijen zijn prijzen altijd excl. BTW. Er zijn ook organisaties die geen BTW plicht hebben (overheid, ziekenhuizen, etc). In dat geval is het goed om het expliciet te vermelden. Als BTW plichtig ondernemer zal je over de omzet BTW moeten afdragen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100