Mag een werkgever zomaar camera's plaatsen zonder dat het personeel daarvan op de hoogte is?

camera's waar de werkgever via zijn computer de activiteiten van zijn personeel kan zien? Blijkbaar hangen die camera's er al even, maar ik wist van niets...

En hoe zit dat met het afluisteren van interne telefoongesprekken, heeft hij daar recht op? Of is dat schendig van rechten van een werknemer?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als er een privacy reglement is waarin is vastgelegd welke camera's er waar staan, wat die vastleggen en met welk doel, en wie die beelden mag bekijken, wanneer, hoelang ze worden opgeslagen etc, en dit privacy reglement is ingediend bij het CBP en als zodanig geaccepteerd... ja, dan mag het. anders niet :-) Oh, en camera's ophangen bij toiletten is al helemaal uit den boze... maar ik begrijp dat het niet om dat soort gegluur gaat. Toegevoegd na 17 minuten: kijk hier maar even, dit is de website van het CBP, en de pagina over "camera's op de werkplek" http://www.cbpweb.nl/Pages/inf_va_camera_werkplek.aspx Toegevoegd na 19 minuten: Wellicht ten overvloede: het CBP is het College Bescherming Persoonsgegevens, zij vallen onder het Ministerie van Justitie.

tjonge zolang je niet in een bank of ander financieel instituut met vel poen in het gebouw dan zou je toch eens kunnen uitzoeken via de vakbond hoe dat zit zeker ongevraagd lijkt me me een schending van privacy

Het mag, maar niet zomaar. Als de werkgever geen concrete aanleiding heeft voor het ophangen van die camera's (bijvoorbeeld regelmatig diefstal, of in het geval van een kinderdagverblijf klachten van ouders dat hun kind gewond raakt), mag het niet. Wat betreft het afluisteren van telefoongesprekken: zelfs de AIVD moet een hele procedure door voordat dat mag. Een werkgever mag het zéker niet.

Het staat al een beetje in de antwoorden van anderen maar ik mis de compleetheid. Samengevat komt het er op neer dat een werknemer zowel je mag opnemen via een camera als het afluisteren van gesprekken. Echter moeten de medewerkers op de hoogte gesteld worden van deze verandering. Of beleidswijziging. Met andere woorden: het moet voor een ieder binnen het bedrijf duidelijk zijn (via bordjes of stickers voordat je een 'beveiligde ruimte' binnen gaat) dat je wordt opgenomen en afgeluisterd. Als niet elk gesprek opgenomen wordt, moet worden aangegeven wanneer er wordt opgenomen. Of wat de criteria is om te gaan opnemen, zodat je weet wanneer je wordt afgeluisterd.

Als het alleen om handelingen gaat die het personeel doet, dan mag hij dit niet zomaar filmen. Als het gaat om handelingen die personeel met klanten doet, dan gaat het om de veiligheid (denk aan tankstations) van zijn personeel, en dan mag het weer wel.

Dat hangt er vanaf. Als de werkgever camera's ophangt om zijn werknemers te controleren, dan dient hij zijn werknemers daarover te informeren, bijv overal bordjes op te hangen of tijdens werkoverleg. Doet de werkgever dat niet, dan is dat schending van de privacy. Toegevoegd na 1 minuut: Hetzelfde geldt natuurlijk over afluisteren van (telefoon)gesprekken of opnames daarvan.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100