Mijn vrouw moet minder gaan werken, mag dit zomaar ?

Hallo allemaal,
Mijn vrouw werkt al 3 jaar bij een bedrijf(vast contract)
Ze werkt 2 dagen in de week (16 uur)
Het gaat om een klein bedrijfje waar 6 man werkt.

In het begin (en nog wel eens) werkte ze meestal langer dan de 16 uur en daar bouwt ze "flexuren"mee op..

Een paar maanden geleden is er een nieuwe werknemer aangenomen die graag tot 19.30 doorwerkt, en desnoods op zondag!
Sinds de nieuwe werknemer er is ,is er voor mijn vrouw minder te doen, en moet ze haar Flexuren opnemen als het rustig is.

Mijn vrouw is nu zwanger, en haar baas zei dat ze na haar zwangerschapsverlof minder moet gaan werken .

Mag dit nou zomaar ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Natuurlijk niet. De werkgever heeft met je vrouw een contract voor 16 uur afgesloten. Dat is bindend. Ook als een andere collega bereid is veel meer te werken. Dat je vrouw met zwangerschapsverlof gaat betekent niet dat er daarna een nieuwe contractperiode ingaat, het bestaande contract blijft dus gewoon geldig. De werkgever mag je vrouw wel voor minder dan 16 uren inzetten, maar dat ontslaat hem niet van zijn verplichting om haar voor 16 uur uit te betalen.

Als zij een contract heeft vooor 16 uur, nee. Dan mag dat niet. Als je bedoelet: Minder dan de 16 + fl;ex uren: Ja. Ze heeft een contract voor 16 uur. Daar kan ze aanspraak op maken. De rest niet.

Een vast contract kan niet eenzijdig worden opengebroken. De enige reden waarom een contract dat wel mag, zou een reorganisatie zijn om het bedrijf te redden. Omdat er hier sprake is van een slecht aannamebeleid, mag een ander hier niet voor boeten. Ik weet niet welke afspraken er vastliggen over flexuren, maar aan de vaste uren in een contract mag haar werkgever niet zonder haar toestemming komen.

Bronnen:
Ervaring als HR-adviseur

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100