Hoe te reageren in een sollicitatiegesprek bij deze opmerkingen?

Ik had een sollicitatie voor een bijbaan bij een foodservice.

Toen ik binnenkwam zei ze; ik vroeg me al af waar je bleef! Ik was niet wat ik moest zeggen, want ik was gewoon stipt op tijd!

En later vroeg ze; hoe komt het dat je zoveel baantjes hebt gehad? Terwijl ik niet eens zoveel bijbanen heb gehad en bij deze 2 tot 3 jaar aansluitend.

Wat zijn correcte antwoorden hierop?

Toegevoegd na 12 minuten:
Ik heb de baan niet genomen overigens.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Sommige werkgevers vinden het prettig om een kwartier van te voren te weten dat de sollicitant gearriveerd is. Het komt daar misschien vaak voor dat de sollicitant niet komt opdagen of veel te laat komt. Je zou kunnen zeggen dat je zelf een hekel hebt aan mensen die niet op tijd komen en dat je daarom een bus eerder hebt genomen en al een half uur buiten op straat hebt staan wachten.

Gewoon de waarheid vertellen, en hoe jij erover denkt. Op een nette manier. Toegevoegd na 1 minuut: Wel vervelend hoor! En heb je de baan gekregen? Als ik mag vragen?

De 2e vraag is gewoon een veel gestelde vraag. geef daar gewoon eerlijk antwoord op. Vraag 1 kan zijn dat zij een andere tijd in gedachten had. JE had daarop kunnen antwoorden dat voor zover jij weet de afspraak op xx xwas.

Bij de eerste opmerking zou ik een wedervraag stellen: 'Had u me eerder verwacht?' en bij de tweede zou ik eerlijk vertellen dat het om bijbaantjes ging en dat je er veel ervaring mee opgedaan hebt. Klinkt trouwens als een vervelend mens, als ze je al meteen zo benadert....

De eerste opmerking kan misschien iets zeggen over hoe de dame zelf omgaat met afspraken, sommige mensen vinden dat je 10 minuten voor een afspraak aanwezig moet zijn (sja, dan moet je maar eerder afspreken vind ik). De vraag over de vele baantjes is wel een klassieker, in allerlei varianten: - hoe komt het dat u zoveel banen heeft gehad? houdt u het niet lang vol op dezelfde plek? - u heeft heel lang bij werkgever x gewerkt, bent u wel flexibel? Enzovoorts. Je kunt er vanuit gaan dat je hoe dan ook dit soort vragen zult krijgen. Dus van tevoren altijd even nadenken hoe een negatieve vraag over je CV geformuleerd zou kunnen worden en hoe je die om kunt buigen in iets positiefs. ('Ik heb inderdaad meerdere banen gehad, daaruit blijkt mijn flexibiliteit / brede belangstelling / brede inzetbaarheid', met een concreet voorbeeld.)

Op de eerste vraag: Sorry dat ik zo laat ben, maar ik was nog aan het zoeken voor een nieuw horloge voor u. Op de tweede vraag: Ik werkte elke keer zo hard, dat mijn baas zich schuldig ging voelen over mijn uurloon en me om geld te besparen daarom maar ontsloeg.

Vraag 1 Dat lag niet aan mij maar u vroeg nu pas iemand zoals ik. vraag 2 Ik heb erg lang moeten wachten voordat u de baan aan bood die bij mij past.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100