moet je min-uren die niet jouw schuld zijn terugbetalen? (in de zorg)

ik werk in de zorg en heb een aantal min-uren. Het is niet mijn schuld dat ik die min-uren heb maar van het kantoor. Ik ga over een aantal weken met ontslag. Moet ik nu deze min-uren terugbetalen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik heb dat (in een andere sector) zelf wel eens aan de hand gehad, en heb het toen helemaal uitgezocht. Als je een contract hebt voor een bepaald aantal uren, is het de verantwoordelijkheid van je werkgever om je voor dat aantal uren werk te geven. Doet de werkgever dat niet, dan is hij nog steeds verplicht je het aantal uren dat in je contract staat, uit te betalen. Heb je een min-/maxcontract, dan moet je werkgever in ieder geval het minimale aantal uren in het contract uitbetalen. Mijn werkgever dacht toen dat ik niet betaald hoefde te worden, en hield anderhalve maand loon in. Dat is een behoorlijk conflict geworden waarbij ik mijn rechtsbijstandverzekering heb ingeschakeld. Uiteindelijk kreeg ik de uren toch betaald, maar daar gingen eerst wat behoorlijk intimiderende telefoontjes en brieven van de werkgever en zijn advocaat overheen. Al te beginnen met het dreigement dat ze mijn contract per direct zouden 'invorderen' als ik juridisch advies zou inwinnen. Het kwam zelfs tot een vervalst verslag van een gesprek waarin ik er zogenaamd mee akkoord zou zijn gegaan om niet betaald te krijgen als er te weinig werk was. Maar achteraf weet ik dat ze geen schijn van kans hadden. Als ik zoiets nog eens zou meemaken, zou ik niet aarzelen om ermee naar de rechter te stappen. Met andere woorden: als je een vast aantal uren in je contract hebt staan, hoef je minuren door schuld van het kantoor niet terug te betalen. Mocht dat tot een conflict leiden, laat je dan vooral niet intimideren

Tsja, als je niet kunt bewijzen dat je die uren wel gewerkt hebt, dan zit er niets anders op dan terugbetalen. Heb je misschien collega's de je een 'alibi' kunnen geven?

Of je deze niet gewerkte, maar wel uitbetaalde uren moet terugbetalen, is de vraag. Hangt van de reden af, dat je niet hebt gewerkt of niet hebt kunnen werken. Je geeft zelf aan dat het de schuld van kantoor is geweest dat je niet hebt gewerkt. Er zijn dan mogelijkheden te bedenken, dat jou dan niks te verwijten valt en de rekening naar kantoor moet gaan. Om hier meer duidelijkheid over te kunnen geven, heb ik echter meer informatie nodig.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100