Waar laat ik vast zetten dat ik geen bevoegdheden tot mijn schoonouders bedrijf wil?

Ik ben verloofd, oh, en bijna 6 maanden zwanger. Mijn vriend >mag< van zijn ouders niet trouwen onder gemeenschap van goederen. Hun achterliggende gedachte: na 4,5 jaar relatie en een baby onderweg zal ze nogsteeds wel bij hem zijn voor ons geld en ons bedrijf.

Ik wil helemaal niks met hun bedrijf te maken hebben, even ter vergelijking: Ik word liever gehandicapte verzorger die als enige taak heeft "poepluiers verschonen van de incontinente patiënten, 40 uur per week."
(Sorry als dit je baan is ik kon ik mijn ogen niks ergers verzinnen)

Dat allemaal ter zijde.

Waar laat ik vast zetten dat ik nooit hun bedrijf op mijn naam kan krijgen?
Ik wil hier dolgraag ergens een handtekening voor zetten zodat hun inzien dat ik een relatie en toekomst wil met hun zoon en niet op hun geld uit ben.

Groetjes J.

Weet jij het antwoord?

/2500

Ik denk dat je hiervoor het beste een gesprek aan kunt gaan bij een notaris samen met je schoonouders. Ik ben er niet 100% zeker van, maar naar mijn weten kunnen je schoonouders in hun testament laten opnemen dat jouw aanspraak-mogelijkheden beperkt worden.

Vooraf: ouders kunnen (wettelijk gezien) nooit beslissen of hun (wilsbekwame) kinderen wel of niet in gemeenschap van goederen gaan trouwen. Maar afgezien van dat: Er zijn 2 wegen naar Rome: Je schoonouders kunnen in hun testament aangeven dat hun deel van de erfenis (of meer specifiek het bedrijf) alleen voor hun zoon is. Jij kunt dan nooit aanspraak maken op dát deel van de erfenis. Maar dat is dus iets wat je schoonouders zélf moeten regelen. Daarnaast kunnen jullie zelf ook dergelijke huwelijkse voorwaarden opstellen. Deze voorwaarden moeten dan wel het beste vóór de huwelijksvoltrekking gesloten worden. Je kunt met die voorwaarden gewoon in gemeenschap van goederen trouwen, maar dan wel met uitsluiting van de rechten op dat bedrijf. Voor welke optie je kiest is aan jullie zelf, maar mij lijkt de eerste optie de meest voor de hand liggende.

Het beste lijkt mij dat je schoonouders beiden een uitsluitingsclausule laten opnemen in hun testamenten, waardoor hun erfenis niet jouw eigendom wordt. Overigens kunnen jullie dat samen na hun dood laten veranderen, als jullie dat willen. Het laten opmaken van de huwelijkse voorwaarden met uitsluiting van iedere gemeenschap lijkt mij niet zo'n goed idee, als die alleen zouden dienen om de wens van je schoonouders te laten uitvoeren. Ook bij huwelijkse voorwaarden kunnen jullie later bepalen dat er toch een gemeenschap van goederen komt, of zelfs dat jij eigenaar van het bedrijf wordt.

Als je een eigen bedrijf hebt is het sowieso verstandig niet in gemeenschap van goederen te trouwen. Bij het eventueel "misgaan" van de zaak hebt je dan kans nog een gedeelte over te houden, als je in gemeenschap van goederen getrouwd ben niet, want dan deel je immers alles. Daarnaast kunnen je (toekomstige) schoonouders , maar ook jullie, in het testament op laten nemen, dat de zogeheten koude kant wordt uitgesloten. Dit houdt in dat mocht jou partner overlijden, jij geen recht kunt doen gelden op zijn erfenis. Omgekeerd, kan hij ook geen recht doen gelden op jou erfenis. Echter jullie kind is en blijft wel erfgenaam. Het uitsluitend van jou als erfgenaam, lijkt voor jou misschien een rare of vervelende uitspraak, maar is in de zakelijke wereld heel gewoon, en heeft (vaak) niets te maken met het wel of niet aardig vinden van jou als schoondochter. Stel dat ze het niet doen, en zij en jou partner overlijden, dan heb jij op dat moment zijn gedeelte van de erfenis. Als jij dan niet genoeg inkomen hebt, zul je geen uitkering krijgen omdat je eerst je eigen vermogen grotendeels moet opmaken. Het kan de zaak dan zeker de kop kosten omdat ze jou dan moeten uitkopen. Mijn advies: reageer hier niet (te) emotioneel op, het is geen uitsluiting van jou als schoondochter of het zien van jou als fortuin jaagster, het is een normale zakelijke beslissing. Toegevoegd na 2 minuten: O ja en alles wat je tijdens je huwelijk aan vermogen opbouwt is sowieso van jullie beiden en wordt dus gedeeld bij een eventuele scheiding. Ook als je niet in gemeenschap van goederen bent getrouwd. Toegevoegd na 9 minuten: En het eigenlijke antwoord is: bij de notaris, in het testament.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100