Wat gebeurd er als je bij je opzegtermijn niet komt?

Ik heb ontslag genomen bij mijn werkgever maar mijn opzegtermijn duurt nog 1 maand. Maar ik heb al een nieuw bijbaantje gevonden en die gaat al van start tijdens mijn opzegtermijn. Is er iets dat kan gebeuren wat nadelig is voor mij als ik niet kom werken tijdens het opzegtermijn. Het was maar gewoon een bijbaantje en ik ben pas 16.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Wat er gebeurt als je tijdens de opzegtermijn niet naar je werk komt? Dan zal je werkgever je waarschijnlijk bellen op het moment dat hij jou verwacht en hij zal je vragen waar je blijft. Hij zal denken dat je verlaat bent en zal je vragen hoe lang het duurt tot je aanwezig bent en aan de slag kan gaan zoals afgesproken. Misschien maakt hij zich zelfs zorgen over je. Er kan immers onderweg een ongeluk met je zijn gebeurd. Op dat moment ben jij op je nieuwe werkplek, zo begrijp ik. Je zal tegen je oude -huidige- werkgever dus moeten zeggen dat je op een andere werkplek bent, of je moet tegen hem liegen. Van tevoren zal je in spanning zitten over wat hij zal doen. Dat gebeurt allemaal precies op het moment dat je onbezorgd en geconcentreerd aan je nieuwe baan zou moeten kunnen beginnen. Dat lijkt mij geen prettige eerste werkdag bij je nieuwe werkgever. Het kan zelfs zo zijn dat je nieuwe werkgever merkt dat je in de problemen zit. Dat lijkt mij niet handig en ook niet iets wat je zou willen laten gebeuren. Ik raad je aan in overleg te gaan met òf de nieuwe werkgever òf de oude -huidige- werkgever want je kan gewoon niet op twee werkplekken tegelijk zijn. Vraag de nieuwe werkgever of je later kan starten omdat je je afspraken bij je oude werkgever moet en wil nakomen, of vraag de oude -huidige- werkgever of je bij hem eerder kan stoppen dan het einde van de opzegtermijn. Dat is de enige verstandige en professionele manier om hiermee om te gaan. Doe dit zo snel mogelijk zodat de werkgever of werkgevers ruim de kans hebben een oplossing te vinden. Beide werkgevers verwachten jou nu immers op de werkplek. Je hebt zelf de problemen veroorzaakt door al te vroeg te kiezen voor een nieuwe baan. Die problemen zal je dus zelf ook moeten oplossen.

In het slechtste geval begint je werkgever een juridische procedure tegen je. Want je bent schadeplichtig als je niet uitwerkt volgens een voorgeschreven opzegtermijn. De financiele schade die hij lijdt kan hij in rekening brengen. Ook al gaat het "maar" om een "bijbaan" en al ben je pas 16: je handelwijze getuigt van weinig verantwoordelijkheidsgevoel. Het is anti-reclame voor jezelf. Hopelijk zet je voormalige werkgever je niet op een zwarte lijst die hij uitwisselt met zijn collega-werkgevers.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100