Wat zijn de huidige wetgevingseisen bijstandsuitkering?

Hallo Mensen,

Sinds het eind van vorig jaar heb ik een bijstandsuitkering aangevraagd. Ik heb alle mensen van de gemeente met wie ik te maken heb verteld dat ik de komende jaren vrijwilligerswerk wil doen. Ik ben ook iemand die werk ziet liggen die andere mensen niet zien.

Op dit moment moet ik verplicht op de sociale werkplaats zitten. Werkzaamheden bestaan uit; doosjes open snijden om ze dan de shampoo/scheerschuim uit de 2-pack verpakking halen. Dan weer terug in het doosje. Zinloos dus. De mensen om mij heen krijgen allemaal last van de rug/arm vanwege de aard van de eenzijdige handelingen, niemand is blij ermee.

Wij zitten er met ons viertjes. Heb gehoord dat in de tijd van de Sociale Werkplaats, voor de invoering van de Participatiewet, op dezelfde afdeling honderden mensen zaten. Nu weet ik dat vanaf 1januari 2015 de Participatiewet van kracht is. De werkzaamheden lijken op die van Verplichte Sociale werkplaats in het verleden.

Mijn vraag: Zijn wij met ons viertjes volgens de wet verplicht om dergelijke werkzaamheden uit te voeren?

Hartelijke groet,
Robert

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als uw gemeente hierom vraagt moet u als u een bijstandsuitkering ontvangt een tegenprestatie verrichten Bij een tegenprestatie gaat het om een onbetaalde maatschappelijk NUTTIGE activiteit van beperkte duur en omvang. Bijvoorbeeld voor een paar uur per dag of per week gedurende een paar weken of maanden. Het mag geen werk zijn waar u normaal gesproken voor wordt betaald. Uw gemeente moet in een verordening hebben staan wat voor soort tegenprestatie zij vragen voor bijstand. Duidelijk moet zijn wat de inhoud, omvang en duur is van de tegenprestatie. Uw gemeente kan nog eigen voorbeelden geven waaruit de tegenprestatie kan bestaan. Bij een tegenprestatie houdt uw gemeente rekening met uw persoonlijke omstandigheden. Vrijwilligerswerk kan de gemeente zien als tegenprestatie. Ook verlenen van mantelzorg kan als tegenprestatie worden gezien Neem contact op met de lokale verantwoordelijke wethouder en/of raadsleden en vraag hoe zij staan tegen deze vorm van uw re-integratie traject en hoe zij kunnen verklaren dat uw huidige taak zinvol en nuttig is voor de gemeenschap. Toegevoegd na 12 minuten: In het algemeen geldt dat aard en omvang van het werk niet hoeven aan te sluiten bij uw opleiding, ervaring en wensen. De gemeente mag dus van u verwachten dat u werk aanvaardt met meer of minder uren dan u eerst werkte. De gemeente mag ook van u verwachten dat u een tijdelijk dienstverband of een uitzendbaan aanvaardt of dat u werk aanvaardt met een lagere beloning dan waarvoor u in het verleden werkte. Het uitgangspunt blijft: het gaat om maatschappelijk nuttige activiteiten van beperkte duur en omvang. Zie participatiewet artikel 9 lid 1, a, b en c

Bronnen:
http://wetten.overheid.nl/BWBR0015703/2017...
http://zwartewaterland.antwoordopbijstand....
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/b...

Daartoe ben je niet per se verplicht, echter het is de gemeente die bepaald wat voor u een goede re-integratie traject is. De gemeente zal zich daar rekenschap van moeten geven waarom dat voor u een goed traject is om bij de WVS te werken. Maar u kunt zelf ook misschien aangeven waarom dat niet bij u past gelet op arbeidsparticipatie. " is het niet aan de betrokkene, maar aan het bijstandsverlenend orgaan om te bepalen welke re-integratievoorziening voor de betrokkene is aangewezen om het uiteindelijk beoogde doel, arbeidsinschakeling, te bereiken. Wel is vereist dat het bijstandsverlenend orgaan maatwerk levert en de voorziening het resultaat is van een zorgvuldige, op de persoon toegesneden afweging." https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:CRVB:2011:BQ3331

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100