De (fictieve) opzegtermijn bij een ontslag met wederzijds goedvinden is alleen aanpasbaar in overleg met de werkgever. Dat geldt zowel voor een verkorting als een verlenging. Als werkgever en werknemer bijvoorbeeld ermee akkoord zouden gaan dat morgen de arbeidsovereenkomst stopt, dan gebeurt dat ook.
Die fictieve opzegtermijn is wel van belang voor het UWV, voor het geval een WW-uitkering zou worden aangevraagd. Dan gaat het UWV uit van een 'fictieve' opzegtermijn, die net zo lang zou zijn geweest als gegolden zou hebben bij een ontslag via het UWV. (Dus bij 0-5 jaar 1 maand, 5-10 2 maanden, enz.)
Ziekmelden als je niet ziek bent, is een vorm van fraude. Maar dat weet je zelf ook wel. De fictieve opzegtermijn wordt er niet korter of langer door. Wat afgesproken is, geldt, dat is nu net het 'wederzijdse goedvinden'.
Als je vakantie wilt opnemen tijdens deze fictieve opzegtermijn kan dit alleen na instemming van de werkgever. De normale situatie dus. Vakantiedagen die zijn opgebouwd maar nog opgenomen op het moment dat het dienstverband stopt, worden uitbetaald.
Kortom, alleen overleg met de werkgever kan leiden tot verandering.
Toegevoegd na 1 minuut:
En uiteraard kan de werkgever gewoon verlangen dat je werkt tijdens de opzegtermijn. Je bent immers nog in dienst en je wordt ervoor betaald.
Toegevoegd na 3 uur:
Je vraag was
"Wat kan ik doen om niet meer te gaan werken maar niet dat mijn opzegtermijn opgeschort wordt?"
Zijn in feite 2 vragen.
1. Een afgesproken einddatum kan niet verlengd worden zonder dat jullie dat beiden willen.
2. Alleen als je werkgever ermee akkoord gaat, kun je doorbetaald thuiszitten tot die einddatum. Anders niet.