Welke 'psychische' beroep voor het diagnose stellen of praten met mensen met psychiatrische aandoeningen?

Ik ben een leerling van 5STW (sociale, technische wetenschappen) en ik wist eigenlijk nooit wat ik later wil gaan doen, maar de laatste tijd ben ik wel wat geïntereseerd in psychologie.
Ik weet nu niet zeker of ik het psychologie kan noemen, maar ik zou eigenlijk wel graag soort psychatrische aandoeningen bestuderen, bv. persoonlijkheidstoornis, aanpassingsstoornis,... Ik ben iemand die naar anderen graag luistert, iemand die veel nadenkt over wat anderen voelen en anderen graag helpt, daarom zou ik mensen willen helpen met dat probleem. Misschien omdat ze niemand hebben om dat te vertellen, maar dit is niet het per se het reden. Ik zou heel graag wat uitleg krijgen over wat ik jullie verteld heb, hiermee bedoel ik: welke beroep zou hierbij kunnen horen, wat moet ik hier allemaal voor kunnen,..

Bedankt voor uw tijd te nemen om dit te lezen :)

Weet jij het antwoord?

/2500

Ik denk dat je eerst heel duidelijk voor ogen moet hebben wat je precies wilt. Er is om te beginnen al een levensgroot verschil tussen psychiatrie en psychologie ; psychiatrie gaat echt over ziektes die in de hersenen zetelen, en psychologie om problemen bij doorgaans gezonde mensen. Het stellen van een diagnose hangt feitelijk ook af van de aandoening ; de huisarts (of eventueel de POH-GGZ (praktijkondersteuner van de huisarts voor geestelijke gezondheidszorg) kan in grote lijnen bepalen of het nodig is iemand door te sturen naar een psycholoog of psychiater, en die persoon kan vervolgens een diagnose stellen (of weer doorverwijzen). Daarna is degene die de diagnose gesteld heeft niet direct ook de behandelaar, maar kan deze weer doorverwijzen naar een legio aan deskundigen , van "eenvoudige" maatschappelijk werkers tot klinisch psycholoog of neuroloog. In de praktijk heeft een psychiater een paar jaartjes meer doorgeleerd en is primair arts. (Een psycholoog heeft psychologie gestudeerd, een psychiater medicijnen). Juist omdat er zo veel beroepen zijn in deze sector , en op verschillende opleidingsniveaus, is het heel belangrijk daar eerst een goed beeld van te krijgen, en niet zomaar een opleiding te kiezen die je op het eerste gezicht aanspreekt. Internet is daarvoor een belangrijke informatiebron. Afgaande op je vraag zou ik inderdaad in eerste instantie aan psychologie denken, en niet aan psychiatrie. Als ik googel op je - Belgische - opleiding, liggen vervolgopleidingen in sociaal werk en toegepaste psychologie het meest voor de hand. Op de site uit de bron kun je een redelijk goed overzicht krijgen van de (doorleer)mogelijkheden en de mogelijke beroepen die daar bij horen.

Bronnen:
https://www.onderwijskiezer.be/v2/secundai...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100