Wat doe je als een bedrijf perse wil dat jij als eerste een salaris indicatie geeft tijdens een sollicitatiegesprek?

Ik heb een boekje 'salarisonderhandelingen' en daar staat als advies in dat je als sollicitant nooit een indicatie moet geven voordat zij een bod hebben gedaan. Je kan daardoor ongeloofwaardig hoog zitten, maar ook een stuk lager dan wat het bedrijf bereid was te betalen. Allerlei reden die je kan opgeven waarom je het niet wilt opgeven, zoals, ligt aan arbeidsvoorwaarden, vakantie dagen etc. Maar wat als een bedrijf toch echt aandringt (zelfs in een eerste gesprek) wat je salaris indicatie is, wat doe je dan?
Ik heb dit nu al meerdere malen gehad en kon er echt niet onderuit komen. Ik vond dit zelf geen prettige ervaring. Wat is de beste manier om hier toch mee om te gaan? Financieel de beste optie, maar natuurlijk ook professioneel gezien zonder dat je je kans vergooit.

Weet jij het antwoord?

/2500

Ik weet niet wat anderen doen, maar ik heb telkens bij mijn sollicitatiegesprekken mijn laatste reguliere loonstrook mee genomen en aan de gesprekspartner voorgelegd. Van daaruit krijg je dan vanzelf een reactie en kun je gaan onderhandelen.

Via internet onderzoek doen naar wat 'elders' wordt betaald voor een soortgelijke functie, dan heb je een indicatie. Daar een percentage bovenop zetten als 'onderhandelingsruimte'. Het is mogelijk dat de kandidaat-werkgever alleen voor de vorm vraagt naar de salariswens. Bij de grotere bedrijven gebruikt men overzichten waarin alle functies staan en per functiegroep een rangschikking van alle functies. Hier zijn de salaristabellen weer aan gekoppeld. Het enige waarop het gesprek dan invloed zou kunnen hebben is de inschaling op de salarisladder binnen die functiegroep; hoger dan de laatste trede wordt het salaris niet. Bij een CAO met voorgeschreven salarissen is er nog minder speelruimte. Of je moet over zulke zeldzame kwaliteiten beschikken dat je in niets vergelijkbaar bent met de zittende werknemers. Of het aanbod in werknemers in jouw functiecategorie is zeer schaars. Dan zit er wellicht nog een (tijdelijke?) persoonlijke toeslag in die bovenop het standaardsalaris komt.

Als je solliciteert vanuit werk kun je aangeven dat een van je overwegingen is dat je er financieel op vooruit wilt gaan. Daarmee kun je aangeven dat je verwacht dat de nieuwe baan een hoger salaris heeft dan je huidige baan en dat je benieuwd bent of het aanbod dat gedaan gaat worden dan ook beter is. Je noemt dan verder geen bedrag en je geeft impliciet aan dat er ook andere overwegingen kunnen zijn (secundaire voorwaarden, reisafstand, werktijden etc...) die een rol spelen. Als je vanuit geen werk solliciteert kun je ongeveer hetzelfde verhaal houden, eventueel met als verschil dat je hoopt ongeveer hetzelfde te gaan verdienen als in een vorige baan. Maar omdat je positie dan anders is ben je waarschijnlijk wat flexibeler (om het zo maar te zeggen) Als je nieuw bent op de arbeidsmarkt zou je kunnen zeggen dat je het mooi zou vinden als je boven het minimumloon zou zitten. Afhankelijk van situatie en zijn er vast nog wel meer varianten te bedenken. Uiteindelijk kun je altijd aangeven dat het eerste gesprek wat jou betreft is om elkaar te leren kennen en te kijken of het wederzijds voldoende bevalt om verder te gaan. Daarnaast kun je zeggen dat je ervan uitgaat dat binnen het bedrijf ongetwijfeld een bepaalde bandbreedte aan budget beschikbaar is voor deze functie en dat het feit dat je gesolliciteerd hebt aangeeft dat je verwacht dat jou wensen binnen deze bandbreedte vallen. Concreet invullen met bedragen kan altijd in een vervolggesprek als zowel het bedrijf als jij met elkaar door willen gaan. Ik hoop dat je met bovenstaande wat kunt.

De vraag achter de vraag is dat het bedrijf wil weten voor hoeveel euro jij bereid bent het werk te doen. De meeste mensen zeggen meestal ik wil er op vooruit gaan, dus meer dan wat ik nu krijg per maand als salaris. Ook zal een bedrijf proberen er achter te komen of je weet hoeveel je verwacht met de functie te gaan verdienen en wat je denkt dat die functie waard is. Als het gaat om een functie waar je zelf het salaris dient te bepalen of over dient te onderhandelen om het maximale er uit te halen, dan kunt je een aanbieding van maken. Het eerste maand is een proef periode en doen je het voor een vriendenprijsje, maar daarna dien je het volle pond te krijgen dan dient er zeker een zeer goed bod op tafel te liggen anders dient het bedrijf een andere kandidaat te zoeken. Meestal heb je geen goed antwoord en dien je tijd te winnen. En meestal heeft het bedrijf niet alle details over de functie inhoud gegeven. Dus als het bedrijf vraagt naar het salaris, stel dan tegenvragen over de functie inhoud en verantwoordelijkheden. En als je nieuwe informatie krijgt. Dan dient je een nieuwe inschatting te maken en het schalen van een functie is iets wat je niet binnen 5 minuten doet, maar waar je zeker een dag tot een week voor nodig hebt. En de beste verdediging is de aanval wees het bedrijf voor en als het bedrijf niet komt het een salaris indicatie vraag er dan om. Wat je gaat niet solliciteren op een functie waar je op achteruit gaat financieel. Als je echt voor het blok gezet wordt en een getal dient te noemen, ga dan zeer veilig zitten zet er maar een nul extra achter. Draai het dan maar om en zeg dan dat je ook een getal van hun wil horen. Onderhandel altijd voor een time out waarin je kunt overleggen met iemand die wel weet wat een redelijk salaris is.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100