Wat gebeurd er als je in de ZW komt maar wel een reis van 5-6 weken geboekt hebt staan?

Mijn vriendin heeft een lange reis geboekt van anderhalve maand naar het buitenland. Nu is het zo dat zij net voor het einde van haar contract in de ziektewet is komen te zitten en dadelijk onder ZW van het UWV valt. Ze heeft een burnout in combinatie met een depressie. Haar therapeut adviseert om deze reis door te laten gaan, maar zij is bang dat ze problemen krijgt met het UWV en haar niet als ziek erkent. Wanneer dat gebeurd kan ze wellicht wel toestemming krijgen voor haar reis, maar krijgt ze maar voor 5 dagen uitkering betaald en de overigen weken worden dan de WW stop gezet. Dit kan zij absoluut niet opvangen. Uiteraard krijgt ze hier nog meer stress door.
Wat zijn de mogelijkheden voor haar?

Weet jij het antwoord?

/2500

Dat zal ze toch echt met de bedrijfsarts / arts van het UWV moeten overleggen, waarbij het advies van haar eigen therapeut eventueel natuurlijk kan worden meegenomen. Maar je (of zij, mensen in het algemeen trouwens) onderschat hoe verschrikkelijk veel stress er kan komen kijken bij vakantie, zeker in het buitenland. Niet alleen mentale stress maar ook fysieke, door ander eten, warmte, tijdsverschil etc. Niet voor niets is vakantietijd altijd een piektijd voor het ontstaan van psychoses (!) bij mensen die daarvoor geen of slechts lichte klachten hadden, en op vakantie gingen om 'te ontspannen'. Of het UWV haar wel of niet als ziek erkent is feitelijk niet eens haar hoofd-probleem. Belangrijker is of ze met een burn-out en een depressie uberhaupt in staat is een grote buitenlandse reis - en ook nog eens zo'n lange - moet maken, terwijl ze zich dat financieel eigenlijk niet eens kan permitteren. Persoonlijk zou ik het haar als ik haar arts was op alle mogelijke manieren afraden. Een leuke stedentrip of weekend in een huisje in een bosrijke omgeving in Nederland is vermoedelijk al ontspannend (en vooral inspannend) genoeg. Ik hoop dat ze in elk geval gezorgd heeft voor een goede annuleringsverzekering, want dat geeft op dit moment vermoedelijk het meeste rust. En rust is precies wat ze nodig heeft. Geen (in)spannende "vakantie". De keuzes die ze heeft is gaan - met alle stress, onzekerheid, problemen, risico's en wellicht ook nog financiele ellende van dien - of niet gaan - met alle gemoedsrust, zekerheid en tijd om bij te komen die daar bij hoort. Het enige is dan de (relatief kleine) teleurstelling dat ze dan die buitenlandreis nog even uit moet stellen tot ze weer boven jan is. Maar dat lijkt me sowieso een verstandige beslissing. Tenminste als ze ECHT overspannen / depressief is.

Beste Vragenisvrij, Als je een ziektewet-uitkering van UWV hebt, mag je op vakantie. Je hebt daar geen toestemming van UWV voor nodig. Wel is het zo dat UWV moet beoordelen of je vriendin ziek is. Dus moeten wij haar wel kunnen bereiken en eventueel oproepen voor een gesprek met een arts. Het is daarom belangrijk dat je je vakantieperiode bij ons meldt. Kan UWV niet beoordelen of je ziek bent? Dan krijg je ook geen ziektewet-uitkering. Vakantie kun je schriftelijk of telefonisch melden. Bel UWV Telefoon (0900-9294) of gebruik een wijzigingsformulier. Actuele informatie over vakantie tijdens de ziektewet vind je hier: http://bit.ly/1MEUUA3. Ik wens jullie alvast een fijne vakantie! Met vriendelijke groet, Robert UWV Webcare Team www.uwv.nl/webcare

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100