Mijn werkgever heeft uren van mij gestolen. Hoe krijg ik die terug?

De uren hadden volgens een regeling moeten worden uitbetaald, maar de werkgever zegt dat ik die uren had moeten compenseren op het moment dat ik geen inzet had (tussen twee opdrachten door). Hij wil die uren niet teruggeven, om ze alsnog uit te laten betalen. Ik vind dit diefstal! Moet ik aangifte van diefstal bij de politie doen? Wat is verstandig?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als je boos bent moet je nooit met een leidinggevende praten. Dan kost dat je altijd meer dan een paar gestolen uren. Dus verman jezelf, en neem het voor jezelf op maar dan op een verstandige wijze. (do't get mad, get even !) Stuur dus een brief, aangetekend, met duidelijk de tekst die je boven beschrijft hoe het officieel geregeld is bij jullie bedrijf. En sluit af met een diplomatieke zin zoals: dat je er naar uit ziet dat het misverstand dat helaas is ontstaan, alsnog wordt geregeld.

Principe is: Gewerkte uren moeten betaald worden, punt! Afhankelijk van het contract wat je met je werkgever hebt, kan het zijn dat overwerk uren vergoed worden door een tijd-voor-tijd regeling, waarbij je dan tijdens reguliere werktijd doorbetaald vrij kan zijn óf de gewerkte uren worden per periode met je afgerekend. Daartussen is eigenlijk niets. Als jij van mening bent dat de werkgever gewerkte uren niet uitbetaald of compenseert dan is hij technisch gezien in verzuim. Je kunt je werkgever aanspreken op zijn gedrag en vorderen dat hij alsnog de achterstallig gewerkte uren vergoedt en met hem een regeling overeenkomen. Lukt dat niet dan zou je het UWV daarover kunnen informeren en hen vragen om bemiddeling. Verwacht daar niet teveel van, het UWV is meestal totaal niet geïnteresseerd in de rechten van werknemers, maar dan heb je iig. een stap gedaan. De werkgever zal dat zeker al niet leuk vinden. Beter nog is de 'bond' (CNV, FNV e.d.) hierover te informeren en hen erachter te zetten. Voorwaarde is wel dat je dan lid bent of wordt van zo'n bond. Voor hun argumenten heeft iedere werkgever nog wel ontzag. Aangifte doen bij de politie wegens diefstal heeft totaal geen zin. Niet alleen zullen zij zo'n aangifte niet opnemen, ze zullen je door verwijzen naar de 'Bond' optie.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100