Ik ben een keer afgewezen bij een sollicitatie naar Taxi-chauffeur. De reden was: te hoge opleiding. Mag dat?

(Maakt nu niet meer zoveel uit, hoor. Ik heb al een baan. Maar ben toch benieuwd.)

Edit:
Ik had eigenlijk ook wel een antwoord verwacht die 't zou hebben over dat je niet mag discrimineren bij sollicitaties? 'T gaat er toch alleen wat je kan m.b.t. de uit te oefenen functie?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja hoor dat mag. Reden voor je afwijzing kan zijn dat ze het vermoeden hadden dat je maar tijdelijk deze baan wilde hebben ( wegens je hoge opleiding ). Of dat je te duur bent door je opleiding.

Ja. De achterliggende gedachte is, dat iemand die een te hoge opleiding heeft, de baan snel gaat vervelen. Men investeert dan in iemand, terwijl deze misschien na een jaar alweer weg is. Pur kosten baten analyse.

Tja, dat mag. Het is mij ook diverse malen overkomen. Een werkgever hoeft zelfs niet eens een reden op te geven. Soms zelfs krijg je niet eens een reactie op een sollicitatie. Ik vind dat ronduit onbeschoft, dat wel, maar ook dat zijn ze niet verplicht. Geeft wel een dubbel gevoel, hè? Aan de ene kant is het wel vleiend dat men je hoog opgeleid vindt, maar ja, als je dan weer met lege handen staat, is flink balen.

In dat geval was je over gekwalificeerd. Een reden dus om iemand de baan niet te geven. Denk persoonlijk ook niet dat je onder je niveau moet willen werken. Het gaat naar verloop van tijd vervelen. Wat ik me wel afvraag is als je je opleidingen had weggelaten, en je de baan zou krijgen, je ontslagen kunt worden omdat je je (niet relevante) opleiding hebt verzwegen?

Draai de rollen eens om, wat zou jij doen als je de werkgever was?

Ja, en jij kan het aanvechten, maar de kans dat je het wint enorm klein. En dan zou je beginnen met een verstoorde arbeidsverhouding, en dat wil je ook niet.

Volgens mij mag het gewoon, of het zou moeten mogen is echter een andere vraag, maar dat terzijde. Ik ben ooit ergens niet aangenomen omdat ik geen allochtoon ben. Positieve discriminatie heet dat dan, dat schijnt ook te mogen, dan zal dit ook wel mogen. Gepost op: vrijdag 10-04-2009 03:15:35

ja

Bronnen:
me vader

ja ,ook ervaren. dat noemt men overkwalificatie. men zou je teveel moeten betalen voor een job die te gemakkelijk is voor jou of men veronderstelt dat je snel gedemotiveerd zou zijn.

Een goede werkgever zal streven naar een optimale relatie met zijn nieuwe werknemer. Iemand die overgekwalificeerd is, blijft doorgaans niet lang. De baan gaat te snel vervelen, te routinematig of boeit gewoon slechts kort. De ervaring leert dat je dit soort personeel doorgaans weer even snel kwijt als rijk bent. Het is dus voor een werkgever en een werknemer niet handig om te doen. Je moet het gewoon niet willen...

Feitelijk neem je met de ondergekwalificeerde job een werkplek weg voor iemand die niet beter kan. Persoonlijk zou ik graag gemotiveerd en gekwalificeerd personeel aannemen; zelfs of juist iemand die een hogere kwalificatie heeft, is wellicht beter gemotiveerd.