Is het een beperking om half doof te zijn?

Ik ben half doof en kan vaak niet goed horen wat mensen zeggen wanneer er veel achtergrondgeluid is. Geldt dit als een beperking wanneer je werk zoekt? De meeste functie vereisen tegenwoordig "uitmuntende communicatieskills". Als ik tijdens een sollicitatiegesprek aangeef dat ik half doof ben dan zegt de wederpartij vaak zoiets als "we gaan het gesprek hierbij beeindigen want een goede communicatie is voor ons een vereiste".

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het is helaas een feit dat met jouw handicap niet alle banen geschikt voor je zullen zijn. Dus ja, het is een beperking. Wanneer je solliciteert op een baan waarvan jij oprecht vermoed dat jouw handicap geen afknapper hoeft te zijn, dan zou ik niet zover gaan dat ik het meteen in de brief al vermeld. Wacht daar even mee tot het gesprek zelf zodat je de kans krijgt face-to-face te laten zien wat er allemaal wél kan, ondanks je handicap. Tijdens het sollicitatiegesprek zou ik het zeker wél ter sprake brengen. Niet alleen toon je je eerlijkheid, maar stel dat voor de betreffende baan die communicatie skills écht belangrijk zijn, dan gaat het later een hele nare ervaring worden. Aan de andere kant, geen enkele sollicitant is perfect ! Wanneer ze je toch aannemen dan is er vaak ook ruimte om rekening te houden met je handicap. Je krijgt wellicht wat makkelijker een eigen (stiller) kamertje, wellicht kan een doventolk je zo nu en dan helpen bij belangrijke gesprekken en zo zijn er wel meer arbo-voorzieningen. Dat loop je allemaal mis wanneer je je handicap verzwijgt. Daarnaast kan het voor het bedrijf soms ook gunstig zijn. Veel bedrijven moeten of willen een percentage mensen met een arbeidshandicap in dienst nemen. Wanneer ze jou aannemen, dan tel jij wellicht mee in dat percentage.

Het is natuurlijk wel een beperking, maar misschien is die te verhelpen met een gehoorapparaat. Of je beperking je zal belemmeren in het goed uitvoeren van je werk zal afhangen van de omstandigheden op je werk. Hoe zal bijvoorbeeld je werkplek eruitzien? Wordt het een kantoortuin vol geroezemoes of krijg je een eigen kamer? En zo zijn er nog meer zaken die bepalen of je er wel of geen last zult hebben tijdens je werk.

Ik zelf ben al m'n hele leven doof aan m'n linker kant (geen gehooringang), maar m'n rechteroor presteert gewoon prima, volledig waardoor ik het niet ervaar als ene beperking. Ik ben ook nog nooit anders gewend, stereo heb ik nog nooit gehoord. Als ik geroepen word, dan is het altijd even rondkijken van welke kant het geluid komt, maar dit is ook geen ramp. Ik werk gewoon fulltime op een kantoor, in een grote ruimte en het is prima te volgen voor mij. Ik weet niet meer of ik het in het begin bij mijn sollicitatie heb aangegeven, dit is al vele jaren geleden geweest. Ik kom ook regelmatig op muziekevenementen en heb daar wel altijd een oordopje in m'n goede oor, daar ben ik extra zuinig op. Voordeel is wel dat ik maar 1 oordopje op maat heb laten maken, waardoor ik 50% korting kreeg ;-) De uitmuntende communicatieskills welke soms vereist worden hebben ook met name te maken over hoe jij zelf kan uiten, hoe jij kan communiceren naar andere toe. Zolang je goede oor goed functioneert (niet slechthorend is), voorzie ik niet al veel problemen met je SSD (Single-Sided Deafness). Alvast succes met solliciteren!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100