waarom moet je voor TSO (tussenschoolse opvang) geen opleiding hebben, en voor NSO (naschoolse opvang) wel?

Bij de BSO kan je zonder relevante opleiding tussenschoolse opvang doen: kinderen tussen 4 en 12 jaar een paar uur opvangen en begeleiden. Voor de nachoolse opvang moet je wel SPW3 hebben.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

TSO valt niet onder de 'wet kinderopvang'. Zo krijgen ouders hiervoor geen toeslagen en worden er inderdaad andere eisen gesteld aan het personeel. Eisen zijn ook verschillend in kwaliteit van de opvang en bijvoorbeeld een audit van de gg&gd (bij een Tso is dat niet, bij Bso wel). Buiten dat is de Bso ook een groter deel van de opvoeding, leid(st)ers houden de kinderen op verschillende diepgaande aspecten in het oog, denk aan sociaal-emotioneel, cognitief, eventuele problemen bij de kinderen. Buiten dat wordt TSO door veel scholen zelf nog geregeld, en zijn het de overblijfmoeders die op de kinderen letten. Google maar eens op 'wet kinderopvang'. Dan zul je een hoop dingen vinden waar Bso wel aan voldoet en TSO niet.

Voor een TSO is het maar een uurtje oppassen dus om daar speciaal iemand voor op te leiden is niet bepaald zinvol. Voor de NSO kan je veel langer aan het werk zijn en komen er net meer verantwoordelijkheid komen. Dus voor de TSO een persoon met diploma is ook veel te duur dus het liefst willen ze daar stagiaire voor hebben.

Tussenschoolse opvang hoeft niet veel meer in te houden dan de kinderen laten eten (overblijven) onder toezicht van volwassenen. Daar is geen hooggekwalificeerde/duurbetaalde kracht voor nodig.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100