Nee, verplicht is hij daartoe niet.
Ik heb bij de Arbeidsinspectie gewerkt en daar kwamen ieder jaar in de zomer klachten over te warme werkplekken (en iedere winter klachten over te koude werkplekken..........trouwens)
Maar als iedereen last heeft van de warmte moet hij wel maatregelen nemen.
Maar daar hoort geen verplichte airco bij.
En omdat prestaties van werknemers minder worden als ze last hebben van hitte,
is het nemen van maatregelen ook in zijn eigen belang.
Dus laat hem deze informatie lezen.
Voorschriften uit de Arbowet
Het Arbobesluit (artikel 6.1) bepaalt dat de temperatuur op de werkplek niet nadelig mag zijn voor de gezondheid van de werknemer. Hoewel er geen specifieke temperaturen genoemd worden, is wel bepaald dat werkgevers er alles aan moeten doen om gezondheidsklachten en -schade te voorkomen. Als werken bij een hoge temperatuur niet voorkomen kan worden, moet de werkgever:
nagaan of werken in de warmte wel noodzakelijk is
de duur van werkzaamheden in de warmte verkorten
werkzaamheden afwisselen met werk op een koelere plek
koele dranken aanbieden
persoonlijke beschermingsmiddelen beschikbaar stellen
Wat is te warm?
Niet alleen de omgevingstemperatuur bepaalt of we het warm hebben, ook de relatieve luchtvochtigheid, de luchtsnelheid, de warmtestraling, de kleding en de fysieke inspanning spelen een rol. Hoe hoger de relatieve luchtvochtigheid, hoe minder makkelijk ons zweet verdampt, waardoor de koelende werking van het verdampen tekortschiet. Maar ook de mate van inspanning is bepalend. Zo zal iemand met een zittend beroep het minder snel warm krijgen dan iemand die zware lichamelijke arbeid verricht.
Lees ook de rest van dit artikel en laat dat ook zien aan jouw werkgever.