Afspraak met bedrijfsarts is verzet naar eerdere tijd die ik niet kan en te laat ben met kosteloos verzetten. Voor wie zijn die kosten?

Het zit zo. Ik had voor morgen een afspraak bij de bedrijfsarts (80 km verderop) nu was ik dit weekend weg en lees vandaag de brief (die waarschijnlijk vrijdag of zaterdag binnen kwam) dat de tijd naar voren is verzet. Deze tijd kan ik niet omdat ik een stuk moet reizen, en ik heb eerder een andere afspraak staan die ik niet kan afzeggen.
Nu blijkt dat als je niet 48 uur voor de afspraak je leidinggevende belt om het te verzetten (want ik mag niet zelf naar de arbodienst bellen) dan brengen ze kosten in rekening.
Maar wie moet die kosten in dit geval betalen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Als jij je werkgever hebt gemeld, dat je dit weekend weg was, maak je een kansje dat hij/zij bereidt is om de kosten geheel of gedeeltelijk op zich te nemen, als jij dat niet hebt gemeld, dan moet je het zelf betalen, natuurlijk dan wel even uitleggen aan je werkgever waarom jij de afspraak niet hebt kunnen nakomen, wie weet, gaat hij/zij dan alsnog overstag om je tegemoet te komen.

Als jij wel thuis was geweest en de brief op zaterdag had ontvangen of vrijdagmiddag had je ook niet meer kunnen bellen dus dit is onmogelijk. Ik snap niet dat ze je niet bellen om zoiets belangrijks door te geven. Je kunt twee dingen doen: maandagochtend meteen bellen om de afspraak te verzetten en als je dan al in de auto zit: vanuit de auto bellen (even parkeren). Andere mogelijkheid: doen alsof je de brief nooit ontvangen heeft (zo goed werken mijn post.nl collega's niet) en gewoon op de tijd verschijnen die je had en doen alsof je neus bloedt. Thuisgekomen vind je natuurlijk de brief op de mat die op maandag is bezorgd. Toegevoegd na 49 seconden: Dus de kosten zijn voor niemand hoe je het ook doet: je had NOOIT eerder af kunnen zeggen als je de brief vrijdagmiddag/avond had gevonden of zaterdag of je doet alsof je de brief maandag pas gekregen hebt.

In eerste instantie de werkgever, want dat is de klant van de arbodienst. De arbodienst zal de kosten voor te late afzegging aan de werkgever factureren. Maar de werkgever kan ze vervolgens doorbelasten aan jou, via een inhouding op het salaris. Of dit kan en gebeurt, is afhankelijk van de regels die binnen jullie bedrijf gelden.

Als je ziek bent, ben je op alle werkdagen beschikbaar voor de werkgever. Een andere afspraak lijkt me dan ook bijzonder om voor te gaan op die via je werkgever. Afspraken kunnen op korte termijn gemaakt worden als daar door de Werkgever of bedrijfsarts om verzocht is. JE zal dus een heel goed excuus moeten hebben om aan je leidinggevende te verzoeken hem te verplaatsen. (denk aan bezoek specialist of zo) Het klinkt misschien niet leuk, maar feitelijk ben je thuis recht op doorbetaling loon met goedkeuring van je werkgever. Zo zit de wet in elkaar. Dus mag deze ook verwachten dat je tijdens werktijden bereikbaar bent en beschikbaar. Dan vindt ik een brief die vrijdag al op de mat had kunnen liggen prima op tijd. En als je dan in staat bent om een weekendje weg te gaan en op maandag weer andere afspraken te hebben (druk bezet tijdens je ziekte) dan is het naar de bedrijfsarts gaan denk ik ook niet zo lastig.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100