Gaan mijn dienstjaren mee als ik van werkgever wissel, maar het zelfde beroep uitoefen?

Ik zit erover te denken naar een andere werkgever te gaan. Ik heb momenteel 2 jaar ervaring als broodmedewerker bij een supermarkt. Kan ik die dienstjaren meenemen naar een ander bedrijf?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Er is helemaal geen sprake van dienstjaren. Je kunt hooguit spreken van 2 jaar werkervaring en - ik bedoel het niet denigrerend - maar meestal stellen 2 jaar werkervaring niet zo veel voor. Het hangt maar net van de werkgever af of die dat belangrijk genoeg vindt om je daar extra voor te belonen. Want wil jij niet akkoord gaan voor jou staan er direct 10 tot 50 of nog meer anderen klaar, realiseer je dat goed. De huidige werksituatie is heel eenvoudig, iedereen die werk heeft moet blij zijn dat hij dat heeft. Als hij/zij van werk wil veranderen moet hij/zij heel goed nadenken of dat verstandig is, want een werkgever die van personeel af wil krijgt daar heel makkelijk toestemming voor. Het toverwoord dat hij daar heel makkelijk voor kan gebruiken is: "economische recessie" het UWV zal hem geen strobreed in de weg leggen en ook bij een eventuele rechtszaak zijn de rechters steeds meer op de hand van werkgevers. En alle reakties hiervoor van vakbonden en rechten die je hebt en waarmee rekening moet worden gehouden zijn duidelijk afkomstig van GV-ers die blijkbaar niet weten hoe de rauwe werkelijkheid tegenwoordig is. Want kort door de bocht je hebt op papier alle rechten (ook wel plichten trouwens) maar een werkgever die zich daar niks van aan trekt kun je nagenoeg niks maken en dat is de realiteit.

Ik snap niet zo goed wat je bedoelt met "dienstjaren meenemen". Nee, jouw nieuwe werkgever heeft niets te maken met de jaren die je bij een ander bedrijf, concurrenet of wat dan ook, gewerkt hebt. Als je bedoelt: voor je pensioenopbouw. Ja, dan kan het zijn dat alle stukken, jaren, die je werkt in dezelfde branche, meetellen voor je pensioen. Maar daarvoor moet je bij je pensioenorganisatie zijn.

Het aantal dienstjaren in je beroep moeten door werkgevers gezien worden als beroeps ervaringsjaren. Dat aantal dienstjaren bepaalt mede de loonschaal en trede waarnaar je (al of niet cao gebonden) beloond moet worden. Als je van werkgever veranderd waarbij je hetzelfde beroep uit gaat oefenen dan tellen je ervaringsjaren c.q. dienstjaren bij eerdere werkgevers mee voor de bepaling van de hoogte van je aanvangssalaris bij de nieuwe werkgever. Een nieuwe werkgever moet rekening houden met je arbeidsverleden en dienstjaren in het beroep dat je uitoefent. Hij mag je dus niet minder betalen dan de geldende loonschaal die hoort bij het aantal dienstjaren dat je binnen je beroep en functie hebt. De loonschaal trede mag bij aanvang wel lager worden vastgesteld maar hoeft niet. Het staat de werkgever vrij je hoger te belonen. Ga je echter bij een nieuwe werkgever iets totaal anders doen dan je eigenlijke beroep en ervaring was, dan mag de werkgever je belonen naar eigen inzicht maar moet wel rekening houden met de eerder opgedane werkervaring. De beloning moet dan passend zijn met de te vervullen functie en tenminste je leeftijd. Naarmate je dan ervaring en kwalificaties opbouwt moet het loon tenminste eenmaal per jaar daaraan aangepast worden. Het aantal dienstjaren bij één en dezelfde werkgever bepaald mede de hoogte van een evt. ontslagvergoeding bij een gedwongen ontslag. Hoe langer het dienstverband is geweest hoe hoger de ontslagvergoeding (met in achtneming van de veranderde regels inzake ontslagvergoedingen).

Nu heb je 2 jaar ervaring en zal je meer salaris kunnen vragen als dat je net begint te werken. In mijn ervaring betekent wisselen van werkgever een (soms forse) loonsverhoging. Buiten dat zal je zelf weer nieuwe dingen leren bij die nieuwe werkgever en dus uiteindelijk meer zelfvertrouwen gaan krijgen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100