wat is het verschil tussen verplegen en verzorgen?

wat doet een ziekenhuis wel wat een zorginstelling niet doet? Wat is het verschil tussen verzorgende zijn en verplegende zijn?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

misschien is het eenvoudiger als ik het verschil tussen een "verpleeghuis" en een verzorgingshuis" uitleg. vroeger had je bejaarden (oude mensen) die naar een bejaardenhuis gingen, omdat ze niet meer alleen wilden/konden wonen. met hulp van de kinderen werd dat geregeld. eerst op een lijst staan (wachtlijst') dan een kamer bekijken en aanvaarden/huren, het oude huis leegmaken en verhuizen! dat was de "normale" gang van zaken. nu heet een bejaardenhuis: verzorgingshuis, bejaarde mensen worden er verzorgd. in het andere geval heb je een bejaarde die "verpleegzorg" nodig heeft, dat is dus medisch. dat kan lichamelijk of geestelijk zijn of een combinatie daarvan. als iemand lichamelijk niet in orde is, komt deze persoon in aanmerking voor een plekje in een verpleeghuis. daar wordt de patiënt verpleegd. dus of je hebt gewoon verzorging nodig, omdat je het niet meer allemaal zelf kan, of je hebt verpleging nodig omdat je ziek bent. dat is het verschil. een ziekenhuis, daar kom je als je behandeling nodig hebt (poli klinisch / even naar een specialist, of operatief), een verzorgingshuis is een zorginstelling, is een nieuwe naam voor een bejaardenhuis. een verzorgende verpleegt niet. een verzorgende zal een patiënt wassen bijvoorbeeld en eten toedienen, een verplegende zal iemand medisch ondersteunen, behandelen en ook de arts helpen indien nodig. ik hoop dat het zo een beetje duidelijk is !

Wat is verpleging? Verplegen heeft als doel het ondersteunen en activeren van een zorgvrager als deze door een ziekte, aandoening of beperking of de gevolgen hiervan niet meer in staat is volledig voor zichzelf te zorgen. Het uiteindelijke doel is het bereiken van een situatie waarin de zorgvrager op een dragelijke manier met zijn ziekte om kan gaan. Uitgangspunt is het zo veel mogelijk stimuleren van de zorgvrager in wat hij (nog) zelf kan en het ondersteunen van de zorgvrager waarin deze hierin tekortschiet. Het verplegen heeft vaak een directe relatie met aspecten die verband houden met een ziekte of stoornis. Het taakgebied van verplegen bestaat uit: ondersteunen van de zorgvrager bij de persoonlijke basiszorg (hygiëne) begeleiden van de zorgvrager op psychosociaal gebied ondersteunen van de zorgvrager en mantelzorg bij het voeren van de regie over het eigen leven (zelfmanagement) verpleegtechnisch handelen (zoals bijvoorbeeld wondverzorging) preventie toepassen door het geven van voorlichting, advies en instructie. Wat is verzorging? Verzorgen is het ondersteunen en stimuleren van de zorgvrager in zijn leefomgeving, wanneer deze niet voldoende in staat is zichzelf volledig te verzorgen. Het doel van verzorgen is de zorgvrager zo veel mogelijk te ondersteunen in zijn algemene dagelijkse levensbehoefte waar hij dit zelf niet meer kan en daarnaast het verbeteren of instandhouden van de kwaliteit van leven van de zorgvrager. De vraag van de zorgvrager is hierin toonaangevend. De aanbieder van de zorg, meestal gegeven door een verzorgende of een helpende, past de zorg aan aan wat de zorgvrager zelf kan en wenst op het gebied van gezondheid, woon/leefomgeving, participatie en mentaal welbevinden. Het taakgebied verzorgen bestaat uit : ondersteunen van de zorgvrager bij de persoonlijke basiszorg (hygiëne) ondersteunen van de zorgvrager bij het wonen en huishouden ondersteunende begeleiding aanbieden zorgvrager voorlichting, advies en instructie geven verpleegtechnisch handelen door verzorgenden. Toegevoegd na 2 minuten: Het verschil tussen een verzorgende en een verplegende persoon staat hierboven. Het verschil tussen een ziekenhuis en een zorginstelling is dat de zorginstelling een permanent karakter (daar woon je heel lang, soms alleen als revalidatie maar bij ouderen de rest van hun leven) heeft en het ziekenhuis zo kort mogelijk duurt en gericht is op een ziekte.

Bronnen:
http://www.nationaalkompas.nl/zorg/verpleg...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100