Kan een HBO'er huisarts worden?

Ik wil over een paar jaar een opleiding doen. En geneeskunde leek me wel wat maar moet je per se een universitaire opleiding hebben tot huisarts? of kan het ook met HBO?

Alvast bedankt

Weet jij het antwoord?

/2500

Elke artsenopleiding is universitair. Ja je moet dus universiteit doen wil je huisarts worden.

Nee Huisarts is universitair. Wel kun je via het HBO naar de universiteit. Als je op het HBO je propedeuse hebt gehaald mag je officieel naar de universiteit, ook al heb je geen VWO gedaan.

Alleen als je daarna ook geneeskunde gaat studeren (aan de universiteit dus). Je kunt geen arts worden zonder universitaire studie. Alternatieven op HBO-niveau waarbij je eventueel ook in de huisartsenpraktijk terecht kunt komen zijn praktijkondersteuner (moet je volgens mij eerst doktersassistent zijn, daarna de vervolgopleiding op HBO-niveau), verpleegkundige (waarna je eventueel zelfs nurse practitioner (NP) kunt worden, dan doe je een deel van de taken die een arts ook doet, inclusief medicatie voorschrijven en bijvoorbeeld niet al te grote wonden hechten) of physician assistent (PA) (ongeveer dezelfde bevoegdheden als een NP, alleen hoef je niet per se verpleegkundige te zijn voor de opleiding, maar kun je ook met een andere paramedische opleiding (bijvoorbeeld fysio- of ergotherapie) en enige jaren werkervaring worden toegelaten). En er zijn natuurlijk nog veel meer paramedische opleidingen op HBO-niveau waarmee je ook in de eerste lijn kunt werken, of waarbij je aardig wat bevoegdheden hebt die een arts ook heeft (denk aan ambulanceverpleegkundige, of verloskundige). Dus mocht de universiteit niet haalbaar voor je zijn of mocht je niet ingeloot worden voor geneeskunde, dan zit daar wellicht nog iets tussen wat je ook trekt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100