Een vriend van mij wordt gepest op zijn werk. Zijn baas gelooft niet dat er sprake is van pesten. Wat kan mijn vriend doen? Zie uitleg.

Zijn directe collega's schuiven hem de rotklusjes toe als hij niet bij een vergadering kan zijn, waarvoor hij netjes afmeldt en, volgens zijn baas, legitieme redenen heeft. Bijna elke week worden er onjuistheden over hem gezegd, waarmee hij door andere collega's wordt geconfronteerd. Hij krijgt de schuld van dingen die mis gaan, anderen nemen hun verantwoordelijkheid in.
Mijn vriend heeft al geprobeerd te praten met de betreffende collega's, zonder succes.
Hij heeft ook gesproken met zijn leidinggevende, die niet één van de pesters is. Die man heeft mijn vriend naar een coach gestuurd. Maar die coach is er om werknemers met moeilijke situaties te leren omgaan. Daarmee houdt het pesten niet op. Ook dit heeft hij met zijn leidinggevende besproken, maar die gelooft niet dat er geen sprake is van structureel pesten. Daarom vindt die leidinggevende dat hij de collega's er niet op kan aanspreken. Er is dus geen gesprek geweest tussen hen.
Twee collega's zijn weggegaan bij deze afdeling, omdat zij ook gepest werden. Officieel is 'pesten' nooit als reden opgegeven.

Wat kan mijn vriend nu nog doen? Zijn werk op zich vindt hij leuk, dus hij wil geen andere baan zoeken. Principieel heeft hij ook zoiets van: waarom moet ik verkassen, als de anderen de oorzaak zijn.
Hij is lid van een vakbond, maar die wil hij pas inschakelen als hij er echt niet uitkomt binnen zijn werk.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het is duidelijk dat de leidinggevende van je vriend een schijterd is. Hij ontkent het pesten, zodat hij de confrontatie met de pesters niet hoeft aan te gaan en stuurt je vriend naar een coach omdat hij het zelf kennelijk niet durft op te lossen. De leidinggevende zal zelf ook weer een manager hebben, dus mijn eerste ingeving is om daar eens binnen te stappen om aan te geven dat er wel degelijk gepest wordt, maar dat de leidinggevende er niets aan doet. Uiteindelijk moet het stoppen, want dit is frustrerend voor je vriend maar ook voor het bedrijf. Want werknemers die werken in een prettige werksfeer presteren beter.

Is er geen vertrouwenspersoon of mediator op zijn werkplek? Vele bedrijven hebben dit wel juist omdat het een issue is doat veel voorkomt. Komt hij er echt niet uit op de werkvloer , dan kan hij op een aantal organisaties terecht voor hulp; Het Juridisch Loket informeert hem over rechtshulp bij dit soort problemen. Voor informatie en advies bij pesten, kan hij ook terscht bij; Inspectie SZW of de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) Laat hem eens kijken op deze site van de Rijksoverheid; http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/gezond-en-veilig-werken/vraag-en-antwoord/wat-kan-ik-doen-als-ik-op-mijn-werk-te-maken-krijg-met-pesten.html

Zoals ik in mijn reactie op de vraag al aangeeft zie ik niet echt het pesten maar naar je verduidelijking heb zou het kunnen zijn dat het je vriend misschien niet lukt om zich in de bedrijfscultuur in te passen. Een pan klaar antwoord is niet te geven binnen de ruimte die goeie vraag toestaat. Ik heb jaren geleden het boek gelezen dat ik gelinkt heb, en daar op een prettige manier veel van opgestoken over hoe je gedrag van collega's kunt herkennen, classificeren en adequaat kunt reageren. Geef het als een kadootje aan hem. Misschien kan hij er wat mee.

Bronnen:
http://www.bol.com/nl/p/neanderthalers-op-...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100