Mijn werkgever gaat ontslag aanvragen om economische redenen, wat nu?

Ik heb hier 27 maanden 40 uur gewerkt. Moet ik nu blijven werken? Heb ik recht op een ontslag vergoeding?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

In ieder geval blijven werken zolang je mag blijven werken en intussen ander werk gaan zoeken. Onderstaande tekst gaat over zulke ontslagen, bezien vanuit het perspectief van de werkgever. Aan de hand hiervan kun je misschien bepalen of er een vergoeding in zit. Ik heb 'm flink ingekort vanwege de tekenbegrenzing hier. "Ontslag om bedrijfseconomische redenen (...) Beëindiging via de kantonrechter Je kunt de kantonrechter verzoeken de arbeidsovereenkomst te ontbinden. In dat geval moet je rekening houden met de ‘kantonrechtersformule’. Op basis van die formule krijgt je werknemer een vergoeding, die gebaseerd is op het aantal jaren dat hij bij je in dienst is en het gemiddelde bruto maandloon (incl. vakantiegeld en een evenredig deel van vaste salariscomponenten). (...) Ontslagvergunning aanvragen Je kunt ook een ontslagvergunning aanvragen. Je zult dan wel de bedrijfseconomische noodzaak duidelijk moeten maken aan de hand van je jaarstukken en prognoses. Met een goede onderbouwing red je dat normaal gesproken wel. Krijg je de ontslagvergunning dan kun je de arbeidsovereenkomst opzeggen, met inachtneming van een opzegtermijn. Dat is minimaal één maand. (...) Bij deze procedure ben je niet automatisch een ontslagvergoeding kwijt. Wil je werknemer alsnog een ontslagvergoeding in de wacht slepen, dan zal hij een gerechtelijke procedure moeten starten wegens kennelijk onredelijk ontslag. De vergoeding krijgt hij niet automatisch, maar hij zal moeten bewijzen welke schade hij door het ontslag leidt. Dat kan bijvoorbeeld een inkomensachteruitgang zijn. Nog afgezien van de onzekerheid over de hoogte van het bedrag dat hij zal krijgen, gaat zo’n procedure vaak lang duren en brengt dit de nodige kosten met zich mee. (...) Beëindigingsovereenkomst Is een ontslag om bedrijfseconomische redenen nodig, dan kun je met je werknemer ook een beëindigingsovereenkomst sluiten. In dat geval kun je zelf afspreken op welke basis je afscheid van elkaar neemt. Daarin zul je in ieder geval afspraken moeten maken over de einddatum en over een eventuele vergoeding. Voor zijn WW-uitkering is het in ieder geval van belang dat in de overeenkomst komt te staan dat de beëindiging op jouw initiatief heeft plaatsgevonden en dat je werknemer geen verwijt treft.

Bronnen:
http://www.mkbservicedesk.nl/1904/noodgedw...

Ja blijven werken, anders is het ontslag door eigen schuld en heb je helemaal enrgens recht op, niet op ww in ieder geval. Op de site van www/werk.nl kunt u lezen wat gedaan moet worden. Een van de eerste dingen is: solliciteren, dit is verplicht zo gauw je weet dat het ontsla g eraan komt. O[p een vergoeding zou ik maar niet rekenene, dat is een recht en geen plicht. En omdat dat ook afhankelijk is van het aantal gewerkte jaren bij dat bedrijf, is hier weinig van te evrwachten met 27 maanden, helaas. Sterkte

Ik zou hier zeer zeker een advocaat voor in de arm nemen. Hij kan er zo veel mogelijk voor je uitslepen en is zijn honorarium meer dan waard, zo is mijn ervaring. Laat je door hem goed adviseren!

Je hebt in principe bij opzegging van de arbeidsovereenkomst om bedrijfseconomische redenen geen recht op een ontslagvergoeding (zoals je wel zou hebben bij ontbinding via de kantonrechter). Je moet blijven werken, want je werkgever moet zich aan de opzegtermijn houden. Er is een mogelijkheid om gebruik te maken van de 'kennelijk onredelijk ontslag'-procedure, maar dat slaagt vaak niet. Het is verstandig om je te laten adviseren door een advocaat hierover.

Bronnen:
http://www.wetrecht.nl/opzegging-van-de-ar...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100