Zijn er beroepen waarbij de werkgever kan eisen dat je een niet roker bent?

Toegevoegd na 1 uur:
Dus dat je geheel niet rookt.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik denk dat een astronaut wel een niet roker moet zijn .

Nee, indien je niet rookt in het bijzijn van bijv. patiënten (dokter) of een vergelijkend geval zal dit niet mogen. Daarnaast wil een werkgever over het algemeen niet dat mensen roken onder werktijden. Maar iemand weigeren omdat hij rookt (of hem dus verplichten te stoppen) mag niet. Echter kan er wel voor een ander gekozen worden, indien jij aangeeft dat je rookt. Dit is eigenlijk ook niet toegestaan, maar moeilijk te bewijzen. Toegevoegd na 21 minuten: In Nederland tenminste.

Voorlichter bij Stivoro? Lijkt me niet erg overtuigend als je als roker anti-rook praatjes gaat houden....

In het ziekenhuis.

Bij mijn weten niet,ja wel op de werkvloer,maar wat de werknemer in de eigen vrije tijd doet,gaat een werkgever niets aan.

Bij het werken met kinderen zou een werkgever dat kunnen eisen. Ook als je niet rookt in hun nabijheid , ruiken ze toch wel dat je een roker bent of ze zien je in pauzes met je sigaretje buiten staan. En dat is dan niet zo'n indrukwekkend voorbeeld.

Als je als sportinstructeur zou willen werken, kan ik het me voorstellen het een eis is dat men niet rookt.

Zolang roken niet illegaal is kan niemand je verbieden om in je vrije tijd te roken. Het rookverbod dat almaar strenger wordt verbied je enkel om te roken op plaatsen waar anderen (dus horecazaken, openbare plaatsen... ed) last kunnen ondervinden van jouw verslaving. Dat betekent dus dat je NIET mag roken tijdens het werken, maar WEL tijdens een pauze.

Nee, dat is een inbreuk op je privacy. Wat je in je vrije tijd doet moet je zelf weten. Hij kan echter wel eisen dat je op de werkplek niet rookt en ook dat je rookvrij op je werk verschijnt. Dat betekent dat je 's morgens fris gedoucht en in schone kleding verschijnt. Dit moet dan wel in het arbeidscontract zijn opgenomen waarvoor je ondertekent dat je hiermee accoord gaat. Dan heb je zelf de keus of je ermee instemt of dan maar een andere werkgever gaat zoeken. Toegevoegd na 9 minuten: Er zijn natuurlijk beroepen waarvoor het ongewenst is om überhaupt te roken. Er zijn echter legio beroepen waarbij het niets uitmaakt of je rookt, maar het toch door de werkgever verboden wordt. De regelgeving vereist dat de werkgever zijn personeel geen ongewenste rook laat inademen en hij moet zich daaraan houden. Daarom zijn in veel bedrijven speciale rookruimtes in het leven geoepen. Het is dan zijn keuze om dit toe te staan of niet. Indien hij eist dat helemaal niet gerookt wordt, gebeurt het ook niet. Feitelijk kan hij dit dus gewoon altijd eisen, ongeacht het beroep. Als dit jou niet bevalt, staat het je vrij een andere werkgever te zoeken!

Het beroep van keurmeester(geur en smaak) in de zuivel vereist dat je een goede reuk en smaak hebt. Daarbij is een voorwaarde dat je een niet -roker bent. Dat is wat anders dan de antwoorden die aangeven dat je tijdens je werk niet mag roken. iemand die vuurwerk maakt of een onderwijzer is, mag best in de prive-situatie roken. Bij het bovengenoemde voorbeeld en andere beroepen waar vooral de reuk zeer goed ontwikkeld moet zijn, kun je niet het niveau halen wat nodig is als je (prive) rookt. Overigens hoeft men dat niet eens als eis te voeren, keurmeesters(reuk/smaak) en "neuzen" worden getest op deze vaardigheid en komen niet door de procedure heen als ze zouden roken, ook niet als ze daarover zouden liegen.....

als je bij iemand op past, dan kan die persoon dat eisen.

Als je werkgever je vader en moeder zijn of nog erger...... je vrouw?

Medewerker van een service-benzinepomp.

als je werkt bij greenpeace.

Boeddhistisch monnik in Bhutan. Toegevoegd na 1 dag: Iedereen in Bhutan heeft een rookverbod.

Bronnen:
http://www.bbc.co.uk/news/world-south-asia...

Directeur /medewerker van de kastelenstichting. Toegevoegd na 21 uur: Ik bedoel natuurlijk de kanker stichting. Lang leve de correctie

Een beroep als piloot bijvoorbeeld. Een vriend van mij moest voordat hij de opleiding mocht doen eerst een medische keuring ondergaan en daarbij werd ook longinhoud gemeten. Als roker zal je dan niet door de keuring heen komen. En als je daarna wel gaat roken zal je niet door de volgende medische keuringen komen en dus van je maatschappij niet mogen vliegen vanwege de veiligheid.

Ja. Er zijn banen waarbij de vraag, of je in het geheel niet rookt, een rol speelt bij de sollicitatie en dus bij het krijgen van de job. Het kan zijn dat je ongeschikt bent voor een functie omdat je niet lang genoeg zonder een sigaret kunt. Denk aan het werken op een olieraffinaderij of een boorplatform.

Ja wel. Vaak is het zo in de verslavingshulp. Dan mag je zelf geen verslaving hebben, dus roken of drinken of een andere verslaving. En dit is ook helemaal niet zo gek.

Bronnen:
Ervaring

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100