Is dit een vorm van oncollegialiteit?

Mijn collega stuurt een aantal collega;s een mail dat hij niet meer bereikbaar is en bedankt ons voor de samenwerking. Vervolgens bel ik hem en er blijkt een arbeidsconflict te zijn. Het wordt mij in vertrouwen verteld dus ik weet van niets. Dan komt er iemand van personeelszaken bij mij op de kamer werken en ik vraag haar niets vermoedend wat er met mijn collega aan de hand is omdat wij zo een raar mailtje hebben ontvangen. Hierop werd gereageerd of ik dat mailtje door wil sturen voor een dossier vorming. Omdat weigeren ook niet tot mijn functie hoort heb ik de mail gestuurd. Voel mij nu zo lullig tegenover mijn collega. Ik heb wel geuit dat ik dit niet prettig vind omdat ik dit niet een vorm van collegialiteit vind. De reden van de na vraag was omdat er door zijn afwezigheid geen werkzaamheden voortgezet konden worden. En omdat ik zgn van niets weet moest ik toch informatie over hoe nu verder. Voel ik mij nu terecht schuldig?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik kan me voorstellen dat je door zo'n vraag wordt overrompeld en dan nog; is het het waard om je eigen positie op het spel te zetten? Je had natuurlijk kunnen vragen of PZ het opvragen van andermans mail ethisch verantwoord vindt, maar met de vraag alleen al kun je jezelf buiten spel zetten. Ik kan begrijpen dat dit je een onprettig gevoel geeft, maar je moet wel heel sterk in je schoenen staan wil je zo'n verzoek kunnen negeren. Ik zou het wel tegen de collega zeggen. Voor de toekomst ben je gewaarschuwd dat je je woorden op een goudschaaltje moet leggen als je met PZ te maken hebt. Sterkte!

Nee, je deed wat je gevraagd werd. En als je collega die moest vertrekken een goede vriend van je is zal hij dit begrijpen.

Ik wil je geen schuldgevoel aanpraten,maar persoonlijk had ik gezegd: Nee daar doe ik niet aan mee toen er werd gevraagd of je de mail wilde doorsturen.

Het verdient niet de schoonheidsprijs. Je hebt bovendien de vraag van PZ zelf enigszins uitgelokt.

Aangezien de persoon afscheid van jullie heeft genomen in de mail, is het geen vorm van oncollegiaal zijn. Het is immers geen collega meer.

Als een collega van jou of een ex collega een arbeidsconflict heeft met zijn werkgever is dat tussen hun. daar kunnen ze jou niet bij betrekken. en dat zou ik persoonlijk ook niet willen. maar het is gebeurd je kunt je ex collega altijd uitleggen wat er is gebeurd( mocht je er een naar gevoel bij hebben)

Als ik heel eerlijk ben vind ik het jammer van je dat je deze inmiddels ex-collega gebeld hebt. Het is zijn keuze om het zo te doen als hij deed en dit is zijn goed recht. Als jullie een goed contact met elkaar hadden dan had hij je zelf uitgelegd wat er aan de hand is. Hij heeft de keuze gemaakt om het conflict te houden bij hem en degene waar een conflict mee is. Zo zie je maar dat je nieuwsgierigheid bedwingen ook best handig kan zij. Oorzaak-Gevolg

Er is niets oncolegiaals aan, je mag dat mailtje best door sturen, tenzij je collega aangegeven heeft dat het om een vetrouwlijk mailtje ging. Je collega beseft echt wel dat een mail naar diverse collega's, niet geheim blijft, anders is hij wel erg naief. En waarom zou je hem niet mogen bellen, tuurlijk mag dat wel.

Ik vind het aardig dat je die oud collega nog even belt, en of dat nu nieuwsgierigheid, belangstelling of noodzakelijk was voor je werkzaamheden, maakt niet uit. Die persoon weet waarschijnlijk zelf wel wat er gebeurt met informatie die hij/zij aan jou vertelt. Ik zou voorstellen dat diegene van PZ zelf vraagt om dat mailtje bij je oud-collega. Dat dossier-gedoe ,daar sta jij buiten. En ja, je voelt terecht schuldig, maar er staat waarschijnlijk niet zo heel veel info in die mail dus hoeft je er geen nachten wakker van te liggen.

Ik vind het niet dat je verkeerd gehandeld hebt; in de mail die je door gestuurd hebt, staat vast niets wat PZ niet weet. Daarnaast zou ik ook bij PZ vragen of zij wat weten als ik zo'n mail van een collega krijg. Wat je wel zou kunnen doen is je (ex-) collega bellen en vertellen wat er gebeurd is. Laat het dan verder aan je (ex-)collega en PZ over hoe verder. Probeer je dus verder niet te mengen in het conflict...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100