Is het discriminatie dat ik wordt afgewezen op mijn uiterlijk?

Ik ben een creatieve jongen die er niet allerdaags uitziet. Ik heb namelijk best grote gaten in mijn oren, tunnels genaamd. Nou ben ik gewoon een simpele vrachtwagen chauffeur, maar beschik wel over zeer goede motivatie en doe m'n werk ook perfect! In sollicitatie gesprekken wordt vaak gewoon gezegd we geloven dat je goed kan rijden en dat je een goede werknemer zal zijn maar die gaten in je oren.....ze hebbe het niet eens over mijn tattoos egt puur over mijn tunnels, dit noemen ze toch discriminatie?

Weet jij het antwoord?

/2500

Dit is zeker discriminatie. Het gaat om je kwaliteiten als mens en niet direct om je uiterlijk.

Mij is geleerd dat werkgevers niet alleen kijken naar wat je verteld en wat je antwoord op vragen tijdens een sollicitatie, maar ook naar non-verbale communicatie. En je opvallende 'tunnels' communiceert dus ook! Even als kleding en tattoes. İk kan het best begrijpen dat een werkgever jou afwijst op basis van jou tunnels, want je bent vaak onderweg en zal waarschijnlijk veel met klanten omgaan en ik kan me best voorstellen dat er klanten zijn die daarvoor niet gedient zijn en dat kan schade brengen aan het bedrijf( imago en/of klantenverlies) Maar als ik een groot vervoerders bedrijf had, was je van harte welkom!

Ik begrijp wat je schrijft. Ik heb zelf echter ook eens iemand afgewezen omdat hij een tatoos op zijn hand had. Deze man moest technische support verlenen in ziekenhuizen en is dan contact met artsen (van gewone artsen tot professoren). Die artsen zijn klant van onze klant. Hij zou daarmee dus zowel het visitekaartje van ons bedrijf zijn alsook van het bedrijf van onze klant (de artsen zijn tenslotte hun klanten). Daarvoor is een representatief iemand nodig. Gezien de doelgroep valt iemand met tattoos op zn hand daar niet onder. Hoe vervelend ook voor je, ik kan me voorstellen dat dit de overweging tot afwijzing is bij jouw sollicitaties. Ook als vrachtwagenchauffeur ben je tenslotte het gezicht van het bedrijf waarvoor je werkt. Have a nice day en succes met de verdere sollicitaties!

Strikt genomen word je niet gediscrimineerd op je uiterlijk, want dat zou zijn op de stand van je oren of de kleur van je ogen. De manier waarop jij je lichaam hebt versierd is hetgeen je nu in de weg staat bij een sollicitatie. En dat is je eigen keus geweest (neem ik aan, tenminste...) Kan je een tattoo nog afplakken met een pleister, oorversierselen zijn minder te verdoezelen. Smaken verschillen, en zoals hier boven al gezegd : in beroepen waar je met klanten te maken hebt, ben je een visitekaartje, en als je té 'luidruchtig' je eigen persoonlijkheid op de voorgrond plaatst, pas je dan niet bij het plaatje dat de werkgever in gedachten heeft voor zijn bedrijf. Ga gewoon door met solliciteren : ook werkgevers hebben soms liever creatieve mensen dan grijze ja-knikkers in dienst.

Letterlijk is discriminatie "het maken van onderscheid". Discriminatie is verboden op grond van allerlei zaken, waarbij een belangrijke factor is dat het gaat om dingen die je niet kiest: je wordt geboren als man, OF als vrouw. Je bent homo OF hetero. Je bent blank, zwart, geel of rood. Je groeit op in een bepaalde cultuur, met een bepaald geloof. Je bent gezond OF je bent gehandicapt. In beginsel allemaal zaken waar je geen invloed op hebt. De gaten in je oren vallen daar niet onder, want het is iets waar je ZELF ooit voor gekozen hebt. Je wordt dus niet zozeer afgewezen op de gaten, maar op je eigen gedrag en de keuzes die je ooit in het leven hebt gemaakt. Dus nee: dit is geen discriminatie in de context waar jij het over hebt.

NEE, dat is GEEN discriminatie. Discriminatie is namelijk het maken van onderscheid op grond van uiterlijke kenmerken waarop je zelf geen enkele of maar zeer minimale invloed hebt ; denk aan huidskleur, geslacht, leeftijd, ziekte, handicaps, afwijkingen en zelfs gewicht en dergelijke. Tatoeages en grote dingen in je oren en piercings echter, zijn welbewust zelf aangebrachte kenmerken waarmee je een bepaald statement maakt of wilt maken. Je wordt er niet mee geboren, en ze zijn geen ' gedwongen' onderdeel van een bepaalde cultuur. Op het moment dat je besluit je lichaam op die manier te laten verminken, gooi je daarmee ook een hoop belangrijke deuren voor jezelf dicht, en zit het er dik in dat je voor sommige banen vrijwel niet meer in aanmerking zult komen. Nu maak je als vrachtwagenchauffeur wellicht nog altijd een betere kans dan als makelaar of onderwijzer, maar je zult hoe dan ook worden afgerekend op het statement dat je op die manier maakt. Misschien niet terecht, misschien niet eerlijk, maar wel te verwachten. Je kunt proberen ze in elk geval tijdens een sollicitatie uit te doen, waarmee je aangeeft bereid te zijn je een beetje aan te passen, want discriminatie, nee, dat het is niet. Het is gewoon het oordeel van 'de' samenleving, waarmee je vanaf het moment dat je je daar mee bezig gaat houden, een beetje rekening moet houden. Want te gen 'de' samenleving kun je niet op, al lijkt die nog zo bekrompen. Zie ook http://www.goeievraag.nl/vraag/ontslagen-neuspiercing-aangenomen.87681 Toegevoegd na 1 minuut: Het filmpje - waarvoor je helaas zult moeten klikken - gaat voornamelijk over tatoeages, maar bevat voor andere vormen van zelfverminking natuurlijk dezelfde boodschap.

Bronnen:
http://www.liveleak.com/view?i=157_1263597138&p=1

Discriminatie: Is strikt genomen het maken van onderscheid. Echter in onze samenleving spreken wij van "ONGEOORLOOFD onderscheid", en wat geoorloofd is of niet daar kun je over discussiëren. Maar het blijft een feit dat men bij discriminatie verschillen zoekt/ziet. Spreek ze niet direct tegen maar indirect door je te richten op overeenkomsten. Ben Saunders heeft dat toch ook? Toch veroverd hij het hart van Nederland! Weet je wat je mogelijk kunt doen? Je kunt bij je sollicitatie en tijdens je proeftijd i.p.v. een tunnel er een dop in doen. (Of hoe je dat noemt.) Net als Ben Saunders. Dat is voor veel mensen minder eng om te zien. Ten tweede kun je de spanning rond dit onderwerp sterk verminderen door Ben Saunders als voorbeeld te noemen; Of anders gezegd: LEIDT HET KIJKEN NAAR VERSCHILLEN, EN VERANTWOORDING AFLEGGEN VOOR VERSCHILLEN AF NAAR HET KIJKEN NAAR OVEREENKOMSTEN. Ben en jij hebben overeenkomsten, en misschien wel meer dan alleen maar uiterlijke. Snap je? Ja, je naam is Kees, en je vrienden noemen je Ben! :) Ja, je hebt tunnels net als Ben Eng? Vindt u? Klanten schrikken? Waarom denkt u? Geheel Nederland sluit Ben in de armen! Neeee, daar schrikken de mensen niet van. Je bent zelf toch ook een hele leuke aardige vent. Ja dat klopt, 1x in de week doe je vrijwilligerswerk, ga je naar een bejaardenhuis de krant voorlezen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100