Is het spelen met aandelen echt zo simpel en winstgevend?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Bedenk dat als iemand geld verdient met aandelen, er uiteindelijk ook weer iemand is die geld met aandelen verliest. Aangezien aandelen niet alleen omhoog gaan, maar ook omlaag. En bij dat omlaag gaan verliezen er mensen geld. Je hebt kennis van de markt nodig, maar er zijn ook groepen die samen zoveel geld hebben dat ze invloed kunnen uitoefen op aandelen en gepland de markt beïnvloeden. Die verdienen door hun vele geld bij het stijgen en dalen, vooral in crisis tijden omdat ze zelf de markt beïnvloeden. Warren Buffet bijvoorbeeld verdient miljarden met aandelen, maar heeft dit jaar ook al meer dan een Miljard verloren en is meerdere keren failliet gegaan. Het blijft een beetje gokken in het Casino voor jongens met veel geld.

Aandelen kunnen heel winstgevend zijn, wanneer je ze maar op het juiste moment koopt en verkoopt. Als je dit niet goed doet kan het je ook een hele boel geld kosten. Is het simpel? Het kopen en verkopen wel. Maar het goed controleren van de huidige markt is een stuk lastiger.

Nee, dat is niet zo simpel en zeker niet altijd winstgevend. Het blijft speculeren en de aandelenmarkt is nooit met zekerheid te voorspellen. Als je geen geld over hebt dat je makkelijk kunt missen, kan je er maar beter niet mee gokken, want dat doe je in feite. Zelfs de beursmakelaars, de mensen die het dagelijks voor hun beroep doen, die echt op de hoogte zijn van de zakenwereld, verliezen vaak veel geld, omdat ook zij nooit alles kunnen voorspellen. Er hoeft maar ineens een oorlog uit te breken, een ingrijpend onvoorzien faillisement, een directie die al jaren geld wegsluist en daardoor het vertrouwen voor het hele bedrijf verliest bij het ontdekken van zo'n oplichtingszaak en noem maar op. Allemaal dingen waardoor een beurs een klap krijgt en je aandelen ineens niets meer waard zijn. Als het echt zo simpel zou zijn, dan deed iedereen het, want op een spaarrekening zetten brengt niet veel rendement meer, maar is wel zeker omdat het gegarandeerd is dat je het niet verliest tot een bepaald bedrag. Daaom heeft dat voor de meeste mensen nog steeds de voorkeur.

Dit lijkt zo. En weet je waarom? Omdat mensen altijd alleen maar hun succesverhalen vertellen en nooit hun slechte verhalen. En als je alleen maar succesverhalen hoort dan lijkt het net of het allemaal Halleluja is op de beurs. Er is ook een tijd geweest dat dat waar was. Bijvoorbeeld een aantal jaren geleden met de IT hype, toen kon het bijna niet misgaan en kon je al met een paar duizend euro leuke rendementen behalen. Die tijden zijn allemaal allang voorbij. We leven in een onzekere economie, je moet echt goed kijken in welke branche en in welke bedrijven je wilt/kunt investeren. Er zijn zoveel factoren die een rol spelen, ik geef een paar voorbeelden: De koers van de dollar/euro/olie, de economische stemming, oorlogen, uitspraken van directeuren, zelfs het weer kan invloed hebben op de beurs. Wanneer het tijden heel mooi weer is dan doet Heineken het bijvoorbeeld beter in de zomer dan wanneer het een slechte zomer is. Simpel voorbeeld, maar waar. Daarbij moet je ook heel goed in de gaten houden met wat voor geld je gaat beleggen. Ga je het doen met geld dat je "over" hebt of geld dat je ook nodig gaat hebben in de toekomst. Succes, maar informeer je goed voordat je iets gaat doen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100