mag een werkgever mij zomaar minder laten werken dan in mijn contracturen staat? Ik krijg ze wel uitbetaald maar kom hierdoor wel in de min te staan.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Uw werk gever heeft minder werk voor u Uw werk gever is in principe verplicht om u loon te betalen over het aantal uren dat in uw contract staat, ook al is er even geen werk. Uw werk gever kan alleen van deze regel afwijken als u dit in uw contract heeft afgesproken of als dit in de CAO is bepaald. Is dat niet het geval, dan mag uw werk gever u alleen minder laten werken en dus minder loon betalen als hij een vergunning voor werk tijd verkorting heeft.

Dat kan hij doen, maar hij zou geen uren in de min mogen laten staan als hij bijv. wel werk voor je heeft. Ik zou sowieso dan even aan de bel trekken bij je werkgever. Als er geen werk voor je is, is er een regeling voor (of geweest), maar weet niet de fijne details hiervan.

Hoe bedoel je 'in de min te staan'? Dat dat uren zijn die je later als het drukker is zult moeten inhalen, dus als onbetaald overwerk? Dat mag niet. Dat de werkgever minder werk voor je heeft dan je contracturen, is zijn risico, niet het jouwe. Een voorbeeld: Stel, je hebt een contract voor 20 uur. Deze week geeft je werkgever je maar 15 uur werk. Over twee maanden is het erg druk, dus werk je 25 uur. Hoe dit hóórt te gaan, is dat je deze week betaald krijgt voor 20 uur, en over twee maanden voor 20 uur plús 5 uur overwerk. Het is immers niet jouw risico dat er een periode minder werk was, en twee maanden later héb je 5 uur overgewerkt. Hoe sommige werkgevers dit probéren te regelen, is door je deze week te betalen voor 20 uur, een minsaldo bij te houden van de niet-gewerkte uren, en je dan over twee maanden te betalen voor 20 uur zonder vergoeding voor de 5 uur overwerk. Dit laatste mag alleen als zo'n regeling expliciet in je contract of CAO staat. Staat dat er niet, dan moet je werkgever je betalen volgens het eerste scenario.

Dat mag dus niet.Zijn er meer in het bedrijf met dit probleem.Probeer het dan met de werkgever op te lossen.Lukt dat niet dan met de vakbond praten.

Als je een min-max contract hebt mag dat wel. Je hebt bv een contract voor 32 uur, maar met min 26 uur en max 36 uur. Aan het eind van het jaar worden de min en plusuren met elkaar verrekend, en dan kun je dus wat moeten terugbetalen, of krijg je alle plusuren uitbetaald. In bv de Kinderopvang is dit een normaal contract. Dus kijk je contract na. Staat het er niet expliciet in vermeld dan moet je in gesprek gaan met je werkgever, hoe zij daar mee omgaan. Hebben ze bv een CAO?

Check je contract. Bij onregelmatig werk is het vaak zo dat het te werken aantal uren per 3 maanden telt. Kan dus zijn dat je de ene maand minder werkt en dat je de maand daarna meer moet werken. Veelal tellen ze per 3 maanden. Het kan dus niey zo zijn dat je 9 maanden minder werkt en dat in 3 maanden in moet halen. Again; check je contract en CAO voor de zekerheid!

Er zijn CAO's met eer regeling 35 +/- regeling dit wil zegeen dat de werkgever in tijden van slapte hiervan gebruik maakt en in drukke periodes de uren kan inzetten. Dit komt vaak voor in de winkels die gevoelig zijn voor de seizoenen. Maar volgens mij mag hij ze niet in mindering brengen van de opgebouwde vakantie uren.

Ik heb een contract van 24 uur, heb geen vakantie opgenomen dit jaar. Aardig wat overuren staan. Per 1 january 2019 heb ik mijn ontslag ingedient. Sinds afgelopen week een nieuwe baan gevonden en netjes mijn opzegtermijn van een mnd ingedient. Maandag gewoon aan het werk gegaan na een uur klaar en kreeg tehoren dat er drie weken geen werk is. Heb mijn leidinggevende gevraagt of het mogelijk was dat mijn contract nu ontbonden werd want ik kan geen kant op zo en mijn nieuwe werkgever wil mij wel gelijk hebben. Contract werd nu niet ontbonden want ik had nog genoeg over uren staan

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100