Ben je leerplichtig als je 16 ben? Mag je, je eigen briefje schrijven?

Weet jij het antwoord?

/2500

Je bent leerplichtig tussen je 5e en 18e jaar. Je eigen briefje mag je niet schrijven dat moet gebeuren door jou ouder(s) of verzorger(s) met een leeftijd van boven de 18 jaar.

Bovenstaande antwoorden zijn correct. Tot je 18e ben je leerplichtig. Voordat dat zover is dien je bij verzuim een briefje van je ouders mee te nemen. Zij zijn immers verantwoordelijk voor je. Het kan alleen om tal van redenen voorkomen dat je ouders/verzorgers niet in staat zijn een briefje voor je te schrijven, of vinden dat je zelf die verantwoordelijkheid kunt nemen. Ze kunnen jou dan "machtigen" je eigen briefjes te schrijven, door middel van een brief aan je rector, afdelingsleider, o.i.d. Je moet dus eerst je ouders/verzorgers zien te overtuigen dat je die verantwoordelijkheid aankunt zonder er misbruik van te maken, anders zul je moeten wachten tot je 18e.

Dat hangt af van jouw situatie, of je al dan niet een kwalificatie bezit: Verplicht naar school tot 16, 18 of 23 jaar? De volledige leerplicht geldt voor kinderen vanaf vijf jaar tot en met het schooljaar waarin ze zestien worden. Vervolgens geldt de kwalificatieplicht tot de 18e verjaardag, tenzij de jongere een startkwalificatie heeft. Een startkwalificatie is een diploma op minimaal mbo 2 of havo/vwo-niveau. Jongeren van 18 tot 23 jaar zonder startkwalificatie, vallen onder de RMC-wet (Regionale Meld- en Coördinatiefunctie Voortijdig Schoolverlaten). Jongeren die zijn aangemeld bij de RMC worden geholpen en gestimuleerd om terug naar school te gaan of om werk te vinden waarbij ze een diploma kunnen halen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100