Hebben rechtdoorgaande fietsers voorrang bij deze haaientanden?

Met rijlessen heb ik geleerd dat fietsers die bij de blauwe pijl oversteken rechtdoor gaan t.o.v. afslaande auto’s (rode pijl) en daarom voorrang hebben. Geldt dit alleen als de desbetreffende fietser van het geel gemarkeerde fietspad komt?

Hebben fietsers daarnaast voorrang bij de groende pijl, als er van links afslaande auto’s de weg op komen die ze willen oversteken?

Weet jij het antwoord?

/2500

Om dit soort twijfels weg te nemen is men al jaren geleden er toe overgegaan om in veel gevallen de oversteken van een fietspad verder weg te leggen van kruispunten. Mij staat bij dat de fietspadoversteek dan op 8 meter van de gewone rijbaankruising af zou moeten liggen (maar dan moet je nog weten waar vanaf dat gemeten wordt. In elk geval zijn de fietspaden hier nabij de kruising duidelijk ‘uitgebogen’ ten opzichte van de rijbaan waar ze naast liggen. Zodat die oversteken als een apart soort kruispuntje beleefd kunnen worden, en de haaientanden op het fietspad nemen verder elke twijfel weg: de fietser die vanaf het geel gemarkeerde fietspad komt moet de auto die de rode pijl volgt voorrang verlenen op de blauw gemarkeerde oversteek. De regel van het rechtdoor gaan op dezelfde weg is hier dus niet meer maatgevend. Ook voor fietser bij de groene pijl geldt dezelfde redenering, en ook daar maken de haaientanden dat nog eens extra duidelijk.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100