Waarom gaan 's avonds de lichten uit op de snelweg in een "golf"?

Eerder deze week reed ik 's avonds rond 21'00h op de A12 en ineens zag ik dat de lampen op de middenberm uitgingen. Wat mij opviel is dat de lampen niet in één keer uit gingen, of in groepen, maar één voor één in een soort van "golf" die mij inhaalde.
Voor een paar seconden had ik het gevoel dat ik in een film zat, en dit het begin was van een invasie door aliens, of dat er een auto was die heel snel reed en de energie van alle lampen opzoog... en nee, ik had helemaal niets gedronken, ik heb gewoon "last" van een zeer levendige fantasie.

Maar goed, mijn vraag is waarom gaan die lampen één voor één uit in een golvende beweging met een snelheid van meer dan 120 km/u, en niet in één keer. Is dat een bewuste keuze van Verkeer en Waterstaat? En vooral welk mechanisme regelt dat de lampen zó uitgaan en niet in één keer? Ik zou denken, als je op de knop drukt, dan gaan ze allemaal in een keer uit, toch?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De verlichting van de snelweg kost veel energie. Als je alle verlichting tegelijk aan- of uitzet, maakt dat dus heel veel uit voor de belasting van het elektriciteitsnet. De centrales en de regelmechanismes die de spanning constant moeten houden, hebben moeite met zo'n grote verandering ineens. Met een geleidelijkere verandering hebben ze veel minder moeite. Vroeger werd de verlichting daarom in groepen aan- en uitgeschakeld. Dan had je een boel kleinere plotselinge veranderingen in de belasting, in plaats van één enorme plotselinge verandering. Tegenwoordig is het kennelijk mogelijk (en goedkoop genoeg) om de lampen één voor één aan en uit te zetten, wat natuurlijk nog beter is voor de centrales en de spanningsregelaars. Een tweede reden is de schakelaar. Wanneer je een schakelaar aan- of uitzet, zal er altijd een vonk optreden. Die vonk corrodeert de contactpunten. Hoe groter de stroom die je aan- of afschakelt, hoe groter die vonk, en hoe langer de vonk zal aanhouden. Dit is een reden om liever 500 kleine schakelaars te gebruiken dan 1 grote.  

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100