Waarom is gehandicaptenvervoer zo duur ?

Mijn ouders komen vanuit Zoetermeer met de Regiotaxi naar ons in Oud-Beijerland toe.Mijn vader is meervoudig gehandicapt en kan niet anders reizen. De kosten daarvan zijn niet normaal hoog (rond de 150 euro). Ze hebben ivm de handicap en beide een uitkering al zo weinig geld (mijn moeder is ook afgekeurd) Mijn ouders hebben beide geen rijbewijs en kunnen door de handicap en omvang van de rolstoel van mijn vader niet met ov reizen. Is er iemand hier met meer ervaring op dit gebied ohja Valys is geen optie.

Toegevoegd na 58 minuten:
Heeft er iemand suggesties voor alternatief vervoer?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Jouw ouders reizen zo'n 50 km met de Regiotaxi, eigenlijk is de Regiotaxi niet bedoeld voor dergelijke lange afstanden. Het tarief van de Regiotaxi is gebaseerd op het tarief van het OV en daarbovenop wordt een kleine verhoging gerekend. Zo duur is het dan niet, als je de Regiotaxi gebruikt waarvoor het bedoeld is, voor de kleine afstanden. Voor de grotere afstanden is Valys bedoeld, met Valys kun je tegen een klein tarief grote afstanden reizen. Zowel de Regiotaxi als Valys hebben vervoersmiddelen die geschikt zijn voor rolstoelers en scootmobielen, hebben jullie wel eens geprobeerd het formaat van de rolstoel van je vader door te geven aan Valys en gevraagd of daar een oplossing voor is? Neem anders even contact op met de gemeente waar je ouders wonen en vraag hen een oplossing te vinden. Want dit kan natuurlijk niet zo, zowel de Regiotaxi en Valys zijn beiden bedoeld om te zorgen dat juist deze mensen, in staat zijn bezoekjes af te leggen. Ze zijn er beiden om te zorgen dat deze mensen onder de mensen blijven. Als jouw ouders hier, door de handicap van jouw vader, geen gebruik van kunnen maken, dan moet de gemeente zorgen dat het op een andere manier wel kan. De oorzaak van de hoge prijs die jouw ouders betalen, ligt hier: Met de Regiotaxi kun je tegen voordelig tarief maximaal 5 zones vervoerd worden, wil je meer dan 5 zones, dan ga je of met Valys, of je betaald het normale taxitarief, dat gebeurd er dus met jouw ouders, de eerste 5 zones betalen zij het gereduceerde tarief en daarboven de kilometerprijs die zij zouden betalen, als zij gebruik zouden maken van een gewone taxi. Dus maak zo spoedig mogelijk een afspraak bij het WMO loket van de gemeente van je ouders en regel dit voor deze mensen, lukt het niet, zet er dan desnoods een tv programma achter, zodat deze mensen, gebruik kunnen maken van hun rechten. Succes!

Bronnen:
http://regiotaxi.haaglanden.nl/tarief
http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/ge...

Ten eerste: 150 euro is heel veel geld om uit te geven. Daar staat echter tegenover dat er een chauffeur met een aangepaste auto naar Zoetermeer moet, dan je vader in de auto helpen, dan naar Oud Beierland rijden, en dan weer terug naar de standplaats. Enkele reis is het al een uur, dus voor een enkel ritje is de chauffeur al minstens 2,5 uur bezig (heen plus terug plus instap- en uitstaptijd). Daar komen dan de kosten voor de speciale auto bij, en dat maakt dat het zo duur is. Een dergelijke auto kost ongeveer 1 euro per km, en bij ca 100 km is dat dus 100 euro.

De rit van Zoetermeer naar Oud-Beijerland is volgens Google Maps zo'n 50km. Met een kilometerprijs van 20ct/km (brandstof, onderhoud, afschrijving etc) zit je dan op het eerste tientje. Daarna moet de auto leeg terugrijden, nog een tientje. (totaal 20) Als het vervoersbedrijf zich niet ergens op de route bevindt, moet er ook nog vanaf de standplaats naar de route gereden worden. Reken nog een tientje (30). De rit duurt een kleine drie kwartier, nog wat tijd om in/uit te stappen, etcetera maak er een uur van. Een chauffeur met een modaal salaris zal het bedrijf ongeveer 25 euro per uur kosten, inclusief terug- en naar de route rijden tweeenhalf uur maakt dit een goede 60 euro. (totaal 90). Dan komen hier nog verzekeringen bij (geen idee hoeveel dat kost), kosten voor het bedrijf (administratie, belasting, huur voor een pand, telefoonaansluitingen, etcetera)hier maak ik voor het gemak een tientje van maar het zal waarschijnlijk meer zijn (zitten we op 100 euro) Tot slot weet ik niet zeker of, en wat voor BTW-tarief er berekend wordt, maar als dit onder het 21%-tarief valt is dit ook nog eens 26 euro (126). Nu zal ook de bezettingsgraad geen 100% zijn dus alle kosten kan je vermenigvuldigen met de tijd die daardoor verloren gaat. Op deze manier lijkt 150 euro mij een heel aardig bedrag, waar het bedrijf niet extreem rijk van zal worden, maar waar ze misschien net genoeg op verdienen om ook volgend jaar nog vervoer aan te kunnen bieden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100