wie zit er hier fout in dit verkeersongeval?

goedenavond gv’ers,

Eergisteren heb ik een ongelukje gehad met de scooter en een auto,

Het ging alsvolgt.
- we reden op de zelfde weg .
- in dezelfde richting.
- ik haalde de auto in. (links)
- de auto sloeg links af,

zoals je al in de situatie zo kan zien snap je zelf al wat er gebeurde,
nu is de vraag ,

wie zit er fout?

mvg

Toegevoegd na 21 minuten:
ongelukje = ongeluk .

scooter is total loss

Weet jij het antwoord?

/2500

Op een onoverzichtelijk kruispunt mag je niet inhalen. Als iemand te kennen heeft gegeven linksaf te willen slaan en daarvoor heeft voorgesorteerd, moet hij rechts worden ingehaald. Toegevoegd na 4 minuten: Had de auto al zijn linkerrichtingaanwijzer ingeschakeld, dan had hij dus rechts moeten worden voorbijgereden.

Moeilijk. Het verhaal zal in ieder geval door de verzekeraars dan wel een rechter uitgezocht worden. In ieder geval kan de scooter verweten worden dat; - De scooter redelijkerwijs moet kunnen bedenken dat een auto inhalen niet heel erg slim is, zeker niet bij een naderende kruising. - Een scooter mag niet sneller gaan dan een bepaalde snelheid (45km/h), ik neem aan dat hij daar overheen gaat en dat zou betekenen dat er nooit een inhaalpoging had kunnen plaatsvinden. - Bij een onoverzichtelijke/gevaarlijke kruising moet rekening worden gehouden met de rijstijl, het inhalen hoort hier niet bij. De automobilist kan verweten worden dat; - Deze goed achterom kijkt alvorens af te slaan (NB: Als jij inderdaad te hard reed, dan vervalt dit argument. Immers kan de automobilist niet zien hoe hard jij precies gaat en als jij sneller dan toegestaan rijdt, dan ben jij fout. De bestuurder kan namelijk geen goede inschatting maken) - Op tijd de richtingsaanwijzers gebruikt Wij hebben in ieder geval niet hele verhaal en de volledige waarheid. Áls jij je volledig aan de regels hield, dan heeft de automobilist schuld. (en vice versa) Als je all-risk bent verzekert dan wordt de schade in ieder geval uitbetaalt, je zult het alleen in de maandelijkse premie terugzien.

Ken een soortgelijke situatie van collega. Die werd links ingehaald door een andere auto,terwijl hij al richting had aangegeven. Gedachte was dat als hij richting had aangegeven,er niet meer links mocht worden ingehaald. NOU,MOOI NIET DUS. Tot het hooggerechtshof uitgevochten.uitslag: rechtdoorgaand verkeer op dezelfde weg heeft voorrang op afslaand verkeer op dezelfde weg. Je hebt dus een sterke zaak maar het zal niet zonder slag of stoot zijn.

Volgens mij heeft de auto altijd schuld toch tenzij het om een andere auto gaat?De automobilist had beter moeten spiegelen.

Voorop gesteld, als het zo ging als jij nu beschrijft en er verder geen bijzonderheden zijn: Het hangt er allereerst van af of de auto richting aangaf toen jij hem ging inhalen. Want dan zat je aardig fout. Als jij al naast hem zat toen de auto ging afslaan (dus dat hij niet tijdig richting aangegeven heeft) dan is hij fout. Hoe hard reed je eigenlijk? Had de auto hier rekening mee moeten houden? Wellicht is het toch een beetje een twijfelgeval. Komt zoiets voor de rechter, dan kan hij een verdeling in de aansprakelijkheid aanbrengen. Maar omdat jij een scooter reed, heb je één groot voordeel; als kwetsbare verkeersdeelnemer word je beschermd. Dat betekent dat bijna automatisch (een groot deel van) de aansprakelijkheid bij de automobilist wordt neergelegd, zelfs als het de schuld van de scooterrijder was. Voor de volgende keer: haal nooit in bij een zijweg links, zeker niet als de auto langzaam gaat rijden. Wellicht loopt het dan een stuk akeliger af en valt er helemaal geen aansprakelijkheid meer te regelen....

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100