Heeft de voetganger of de auto voorrang op een driesprong?

normaal heeft rechtdoor op dezelfde weg voorrang, maar ook bij een driesprong als deze?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ja, al het verkeer dat rechtdoor gaat heeft voorrang. Dat de voetganger zijn weg rechtdoor daarna mogelijk niet meer kan vervolgen heeft er niks mee te maken. Toegevoegd na 2 dagen: Ja, al het verkeer dat rechtdoor gaat heeft voorrang >Als verkeer zich op de zelfde weg bevindt heeft rechtdoorgaand verkeer voorrang op afslaand verkeer.

Een bestuurder van rechts heeft voorrang; of dat nou een voetganger is maakt geen enkel verschil!

Dit is een basisregel in het verkeer: De voetganger gaat voor zodra hij aanstalten maakt om over te steken. Daarnaast zou hier ook kunnen gelden dat de afslaande auto voorrang moet verlenen aan de weggebruiker die rechtdoor gaat. I.i.g. moet de auto wachten tot de voetganger is overgestoken, ook het evt. verkeer dat dan vanaf rechts komt moet de overstekende voetganger voor laten gaan. Enige uitzondering op deze regel is de tram, of optische- en akoestische signalen voerende voertuigen en colonnes, die gaan altijd voor.

De bestuurder van de auto moet de voetganger (en al het verkeer op de plaats van de voetganger staat trouwens, dus ook fietsers) voor laten gaan. OOK als dit een kruizing was en geen T-splitsing (de wegenverkeerswet kent het begrip T-splitsing of driesprong niet, alleen kruizing) en OOK als de voetganger/fietser de auto vd de bovenkant van de T tegemoet zou komen. Zie Artikel 18 van de RVV (http://wetten.overheid.nl/BWBR0004825/HoofdstukII/i7/Artikel18/geldigheidsdatum_07-01-2013): ——————————————————————— Artikel 18 1. Bestuurders die afslaan, moeten het verkeer dat hen op dezelfde weg tegemoet komt of dat op dezelfde weg zich naast dan wel links of rechts dicht achter hen bevindt, voor laten gaan. 2. Bestuurders die naar links afslaan, moeten tegemoetkomende bestuurders die op hetzelfde kruispunt naar rechts afslaan voor laten gaan. 3. In afwijking van het eerste lid moeten bestuurders die zich dicht achter een bestuurder bevinden die links of rechts is voorgesorteerd of die op de uiterste rechter- of linkerrijstrook van zijn weggedeelte rijdt en die te kennen heeft gegeven dat hij wil afslaan, die bestuurder voor laten gaan. 4. Het eerste tot en met derde lid gelden niet voor bestuurders van een tram. ——————————————————————— Toelichting: Definitie van Weg (Wegenverkeerswet 1994, http://wetten.overheid.nl/BWBR0006622/Hoofdstuk1/Artikel1/geldigheidsdatum_07-01-2013): 1a) wegen: alle voor het openbaar verkeer openstaande wegen of paden met inbegrip van de daarin liggende bruggen en duikers en de tot die wegen behorende paden en bermen of zijkanten; Dus OOK voetpaden en fietspaden die een stukje van de weg afliggen met een bermpje ertussen. De grens wordt zo’n beetje gezet op 10m. Het RVV heeft het trouwens niet over "rechtdoorgaand verkeer op dezelfde weg gaat voor", maar over "Bestuurders die afslaan, moeten het verkeer dat hen op dezelfde weg tegemoet komt of dat op dezelfde weg zich naast dan wel links of rechts dicht achter hen bevindt, voor laten gaan."

Bronnen:
http://wetten.overheid.nl/BWBR0004825/Hoof...
http://wetten.overheid.nl/BWBR0006622/Hoof...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100