Hoeveel auto's mogen er per rijrichting tegelijkertijd op een spoorwegovergang rijden?

Ik heb wel eens een verkeersopstopping meegemaakt op een spoorwegovergang. Levensgevaarlijk, al gaat het maar om een opstoppinkje.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Daar is geen regel voor. Er is wel een 'kapstokartikel' van de Wegenverkeerswet (artikel 5) "Het is een ieder verboden zich zodanig te gedragen dat gevaar op de weg wordt veroorzaakt of kan worden veroorzaakt of dat het verkeer op de weg wordt gehinderd of kan worden gehinderd." Ook is er een verbod om stil te staan op een spoorwegovergang. Je moet dus een zodanige afstand tot de voorganger houden dat je in één keer de overweg over kunt rijden. Als er een gevaarlijke situatie ontstaat als de voorganger zou remmen, dan rijd je er te dicht op.

Je mag alleen een kruispunt betreden of oprijden wanneer je het direct kunt verlaten. Een overweg is een kruispunt en moet dus ook dadelijk ontruimd worden, Het zelfde geld ook voor zebrapaden, beweegbare bruggen, fiets en voetpaden enz Als autobestuurder die achter een voertuig rijd moet je plaats genoeg overlaten dat een bestuurder eventueel achteruit het kruispunt kan verlaten, Het blijft steeds oppassen aan een overweg

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100