als een voertuig voor mij van rechts komt vanaf een straat met op de kruising stoeptegels, heeft die dan voorrang op mij of niet?

zie foto voor een voorbeeld

Toegevoegd na 16 minuten:
Er staan geen haaientanden op de stoeptegels, dat vindt ik altijd verwarrend want je kunt dan denken dat men voorrang heeft..

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als eerste kijken we in het RVV1990 wie er voorrang kan verlenen: Dat zijn enkel de bestuurders, ik vermoed dan ook dat je als bestuurder van de weg gebruik maakt. Dan gaan we kijken wat voor kruising het is: Het betreft hier een kruising met een uitritconstructie, dit kunnen we vaststellen aan de uitspraak van de Hoge raad in 1987; Als uitrit moet worden gezien: Alle op de weg uitkomende paden die door een afsluitbare constructie van de weg gescheiden wordt. Elk pad of weg dat een voetpad met verlaagde stoeprand kruist. We hebben hier te maken met een uitrit en gaat de voorrangsregels al niet meer op. We hebben hier dus te maken met een zogenaamde bijzondere gedraging, bestuurders die het voetpad kruisen dienen dan ook al het andere verkeer voor te laten gaan. Hier heeft de beheerder van de weg wel een behoorlijk verwarrende situatie geschapen door de belijning en het voetgangers oversteekplaats (zebrapad) wat doet voorkomen dat het hier niet om een uitritconstructie gaat maar om een gewone kruising.

Bronnen:
http://wetten.overheid.nl/BWBR0004825/geld...

Als ik het goed zie lijkt het meer op een uitrit. Dus naar mijn idee heeft diegene dan geen voorrang.

Nee die heeft geen voorrang die komt van een woonerf.

Het lijkt op de foto alsof de auto af moet slaan. Leidend is dat rechtdoorgaand verkeer (jij als voetganger dus) voorrang heeft. Ook als er geen sprake is van een woonerf heb je voorrang.

Als ik je uitleg zo lees dan neem ik aan dat jij op de grote weg rijdt, vanuit deze foto kom je aanrijden zeg maar. De persoon die van rechts komt heeft geen voorrang op jou want het is een woonerf, een woonerf is op enkele uitzonderingen na meestal alleen bereikbaar door een uit/inrit en de mensen die hieruit komen rijden moeten altijd voorrang verlenen aan alle weggebruikers. Je kunt dit ook vaak zien doordat het verhoogd is of er een bepaalde markering op de weg ligt. Filolanca. Toegevoegd na 3 minuten: edit: het is geen woonerf :/ heb het zebrapad (voetganger ) bord verkeerd gezien op het eerste gezicht.. Het verhaal gaat echter nog steeds op, dit is een uitrit, de markering op de drempel duid dit ook aan, dit is een zogeheten taludmarkering en dit is altijd een uitrit. De persoon die hieruit komt rijden/fietsen zal dus voorrang moeten verlenen aan iedere weggebruiker, incluis voetgangers.

De persoon die uit deze straat komt heeft geen voorrang. Het is daar begin van een 30 zone wat betekend dat de doorgaande weg 50 is. Daarbij lijkt het erop dat er een soort van drempel in ligt. Nog een reden waarom de doorgaande weg voorrang heeft.

Daar de stoeprand doorgetrokken is, een zgn scherpe hoek dus maakt het een uitrit constructie. Alle het verkeer op de doorgaande weg en dus ook stoep hebben voorrang.

Het betreft hier een doorlopende stoep, met andere woorden: Het verkeer op de doorgaande weg heeft voorrang.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100