Mag je mensen vervoeren in een auto die op een andere (afsleep) auto staat?

Recent werden we met onze kapotte auto naar huis gebracht door een wegsleepdienst. Omdat er in totaal te weinig zitplaatsen waren in de afsleepauto bleven 2 van onze zoons zitten in onze auto die op de laadbak stond.
Naderhand vroegen we ons af of hier een regel/verbod voor bestaat. Beide zoons droegen in de (kapotte) auto wel een gordel en vermaakten zich prima zoals in een autootje op een draaimolen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Nee, dat mag niet, net zoals je niet in een caravan of aanhanger mag zitten, of ze in een laadbak mag vervoeren. Er staat zelfs een flinke boete op. http://www.om.nl/onderwerpen/verkeer/veelgestelde_vragen/gordels_en/ Ik heb me de pestpleuris gezocht naar het wetsartikel hierover, en zoek nog even door, maar lijk het niet te kunnen vinden. Toch weet iedereen dat dit niet mag, en dat het bovendien gevaarlijk is. Omdat het echter nogal een apart geval is, zal ook de wetgever hier nog wel zijn hoofd over kunnen moeten breken, maar ga er maar van uit dat het niet mag, en dat je ze feitelijk 'vervoert in een open laadbak' , waar een boete op staat van ca. 220 euro. Maar de wet is zo flexibel als wie hem weet te interpreteren, dus het zou nog wel eens onder RVV artikel 61 B lid B kunnen vallen. (...op het vervoer van personen in de laadruimte van motorvoertuigen ten dienste van politie en brandweer en van andere door Onze Minister aangewezen hulpverleningsdiensten; ) Volgens lid C echter zou je dan weer uitsluitend op de bestuurdersplaats mogen zitten (en dan vast weer geen kind). Kortom : of het echt verboden is is een puzzel waar een beetje advocaat vermoedelijk wel uit komt, maar of het slim is is vers 2. Het is 'op het randje'.

Bronnen:
http://wetten.overheid.nl/BWBR0004825/Hoof...

Volgens de richtlijnen mag het niet, echter er zijn uitzonderingen mogelijk, Voertuig moet op voorgeschreven manier op afsleepwagen geborgd zijn en er kan sprake zijn van een verkeersgevaarlijke situatie waarbij op deze wijze afslepen "veiliger" is als blijven wachten op een voertuig met extra zitplaatsen. In het geval dat er mensen in de lading (af te slepen auto) blijven zitten zou de berger op een veilige plek moeten stoppen om voor het teveel aan mensen ander vervoer te bestellen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100