aan welk "wiel" draait de machinist in het kleuterliedje "in een klein stationnetje?"

Weet jij het antwoord?

/2500

Het is OP een klein stationnetje, zie: Op een klein stationnetje 's Morgens in de vroegte Stonden zeven wagentjes Netjes op een rij En het machinistje Draaide aan het wieletje Hakke hakke puf puf Weg zijn wij En op die (stoom)locomotief werkt een stoker, die aan een draaischijf moet draaien: "Verder zorgt de stoker voor hand-en-spandiensten, zoals het bijvullen van kolen en water, het omleggen van wissels en het draaien van de draaischijf en zorgt hij ervoor dat de koperen leidingen altijd goed glimmen."

helaas welk wiel is niet duidelijk behalve wieletje word er niet gezegd welk wiel

Bronnen:
http://www.kinderliedjes.info/html/alfabet...

De machinist bediende een kraan/afsluiter bovenin de ketel, waardoor de stoom naar de cilinders onderaan voor op de locomotief stroomde. Deze cilinder was een soort holle buis waar een plaat in heen en weer geduwd werd door toedoen van de druk van de stoom. Via de stangen aan de locomotief werd deze heen- en weergaande beweging overgedragen aan de wielen, die daardoor gingen draaien. Als de stoom zijn werk deed blies deze hard vanuit de cilinders door de schoorsteen naar buiten. Dit was het bekende tsjoekende geluid dat een stoomtrein maakte.

Bronnen:
http://www.museumstoomtram.nl/stoomtram/Fo...

Hij draaide aan het handwiel van de afsluiter, die de stoomtoevoer naar de cilinders regelt. Toegevoegd na 19 minuten: Op de onderste foto zie je twee handwielen. Een voor de stoom die naar de rechtercilinder gaat en een voor de stoom voor de linker cilinder.

Het kunnen ook de remmen van de wagons zijn. Die draai je ook los met een wiel.

Met hendel (wiel) kan de machinist de drijfstang van de stoomschuif verplaatsen. De drijfstang beweegt dan in dezelfde richting als de kruk en de locomotief rijdt vooruit of achteruit.

Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Stoomlocomotief

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100