Ik zie op de snelweg geregeld een dun geultje, van ooit wel enkele kilometers, hoe komen die er in?

de geultjes zijn meestal 1 cm breed, en kunnen ooit wel kilometers lang zijn. Ze lopen ook vaak kriskras over het gehele wegdek heen. Hoe deze erin komen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dit komt door het uitzetten van het asfalt in verband met warmte en kou bv. Daarnaast kan het ook door boomwortels en dergelijke komen. Voor meer info: http://www.viastrata.nl/scheuren.html "Scheuren en naden in asfalt De meest voorkomende beschadiging zijn scheuren in het wegdek. Ze ontstaan meestal tussen twee wegdelen in omdat er werking in de verschillende wegdelen zit. Indien asfalt scheuren niet gerepareerd worden zal indringen van vocht en vorst leiden tot gaten en zware beschadigingen. De scheuren in asfalt ontstaan door verschillende weersomstandigheden - uitzetten en krimpen van het asfalt - of door boomwortels en worden vaak gerepareerd met zogenaamde bitumen, 2K emulsies of pmma. Reparatie van asfalt scheuren wordt traditioneel gedaan op de warme manier, verwarmde bitumen. Door ontwikkeling door diverse producenten zijn er momenteel meerdere manieren voor het repareren van asfalt op de koude manier. Een afweging van reparatiewijze is afhankelijk van de soort schade, plaats en duurzaamheid. Via Strata repareert scheuren en naden in asfalt zowel warm als koud. Al onze reparaties worden ingestrooid met een leislag of steenslag. Veel reparaties van scheuren op onze wegen zijn uitgevoerd zonder afstrooien. Met name voor motorrijders een gevaarlijke situatie."

Dit is schade aan het wegdek, mogelijk veroorzaakt door een voertuig, dat aanliep en zo een spoor door het asfalt heeft gekrast.

Het kan een gleuf zijn tussen een nieuw(e strook) wegdek, en een oud(e strook) wegdek.

Als een aanhanger van een vrachtwagen een klapband heeft dan wordt in sommige gevallen dit pas laat gemerkt. Als de band volledig van de velg is dan kan een zijkant van de velg zo'n spoor opleveren. Je ziet dan ook een dergelijk spoor na een tijdje meestal eindigen op de vluchtstrook.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100