Waarom kan je in Nederland het tankpistool niet vastzetten als je tankt en in andere landen wel ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Simpel omdat het verboden is. Vastgesteld in PSG 28 (Publicatie Gevaarlijke Stoffen) artikel 9.6.1.3 van het VROM (zie tweede alinea en gelijk antwoord op de opmerking dat het bij vrachtwagens wel mag) en die luidt: ----------------------------- 9.6.1.3 Vulpistool met automatische afslag. De afleverinstallatie moet zodanig zijn ingericht, dat slechts gedurende een daartoe strekkende opzettelijke bediening van de vulafsluiter vloeistof kan worden afgeleverd. Een automatisch afslagmechanisme moet zijn aangebracht waarmee de vulafsluiter wordt gesloten als de tank waaraan wordt afgeleverd, vrijwel is gevuld. Het afslagmechanisme moet tevens in werking treden bij een lichte schok, bijv. ten gevolge van vallen. De greep van het vulpistool van een door het publiek bedienbare afleverinstallatie mag niet zijn voorzien van een vastzetinrichting. Het vulpistool van een z.g. "high speed" dieselafleverinstallatie (afleverdebiet meer dan 60 l/min) die b.v bestemd is voor de aflevering aan vrachtwagens en autobussen, mag echter wèl van een vastzetinrichting zijn voorzien. ----------------------------------------- En om even verder te gaan met de betutteling: Ook zelf een pinnetje erin zetten mag ook niet: ----------------------------------------- 9.6.1.4 Verbod op vastzetten vulpistool De greep van een vulpistool, dat niet is voorzien van een vastzetinrichting, mag niet in geopende stand worden vastgezet." -------------------------------------------- Lees voor de rest hem ook maar eens door, dan zie je weer eens wat Nederland een land van regeltjes is. Om moe van te worden. Maar goed, dat is een andere discussie. Er zijn nog wel steeds pompinrichtingen die dit mechanisme nog wel gebruiken. De milieupolitie heeft wel eens een steekproef gedaan, oa in Midden en West Brabant en heeft toentertijd 9 tankstations gevonden waarbij het vastzetten nog mogelijk was. Er zijn echter (gelukkig) alleen maar waarschuwingen gegeven.

Bronnen:
http://content.publicatiereeksgevaarlijkes...

Volgens mij is dat een veiligheidsmaatregel, het mag alleen in tankstations met bediening maar die zie je haast niet meer.

Een reden van het waarom heb ik niet, wellicht vindt men het onveilig omdat het tankpistool uit de vulopening zou kunnen schieten, waarna de brandstof vrij uit kan lopen. Zelf rijdt ik vrachtwagen en bij de tankpistolen van de vrachtwagendiesel is meestal het pennetje voor het vastzetten wel aanwezig. Voor gebruik bij mijn personenauto heb ik een stukje stevig ijzerdraad met een oogje aan mijn sleutelhanger hangen, dat kan ik dan door de gaatjes van het tankpistool steken zodat de vergrendeling wél werkt. Doordat de vergrendeling aan het zelf geknutselde pennetje hangt blijft het pennetje op z'n plaats en valt mijn sleutelhanger met autosleutels niet tijdens het tanken op de grond.

Het is gedaan om de zuinigheid van de Nederlander. Met een gemiddelde tankinhoud van 35 a 45 liter is de tank zo vol. Er zijn automobilisten die bv voor een tientje tanken, en dan zet je hem niet vast als je maar een tientje op zak hebt. Een vulpistool wat is vastgezet sluit af als het op de grond valt. Bij vrachtwagens met een beduidend grotere tankinhoud (bv 2 x 1000 liter) is het zelfs wenselijk om het mechanisme van het vulpistool vast te kunnen zetten. Het zelf vastzetten van het mechanisme is niet toegestaan. Ook kan de afgiftesnelheid verhoogd worden voor de vrachtwagens.

omdat het van de wetgever niet toegestaan word in verband met veiligheid en milieu wetgeving

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100